PRIŠTINA I DALJE TRAŽI DA SRBIJA ODMAH I BEZ POGOVORA PRIZNA KOSOVO: Mučni detalji teškog sastanka u Berlinu
Aleksandar Vučić u Berlinu, Foto: Printscreen / Instagram/Budućnost Srbije

BEZ DOGOVORA

PRIŠTINA I DALJE TRAŽI DA SRBIJA ODMAH I BEZ POGOVORA PRIZNA KOSOVO: Mučni detalji teškog sastanka u Berlinu

Novi sastanak na kome će biti pokušano da se prevaziđu problemi zakazan je za jul u Parizu

Objavljeno: 05:49h

Imali smo samo jedan uslov za nastavak dijaloga, da se takse povuku, a Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Berlinu, nakon samita posvećenog Zapadnom Balkanu, sazvanog pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Imali smo seriju teških sastanaka. Možemo da izrazimo zahvalnost Merkelovoj i Makronu, oni su se racionalno ponašali i pokušavali su da pronađu rešenje za situaciju na Zapadnom Balkanu, veoma su posvećeni pronalažanju rešenja za izlazak iz ćorsokaka. Srbija nije imala nijedan uslov osim da se takse povuku, neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da ostanu takse, ali šta da radimo. Sastanci su bili važni da vidimo ko kakve poglede ima na situaciju - rekao je Vučić.

On navodi i da je iznenađen žestinom napada, posebno prema Republici Srpskoj.

- Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao. Ukazao sam na to da RS nije nikakva loša tvorevina, već Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH. Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo, nema nikakve autonomije za Srbe, nema izvršnih ovlašćenja za ZSO. Trudili smo se da ponašamo odgovorno. Zaev je pokušao da nađe opravdanje za protivpravne takse i da taj njihov akt obrazloži neuspehom i neprimanjem Kosova u Interpol - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio i novi sastanak u julu u Parizu.

- U jednom danu smo najkraće, ali veoma odgovorno govorili, pokušavali smo da rešimo probleme, pre nastavka Berlinskog kongresa u Poznanju, a u julu ćemo imati novi sastanak u Parizu. Nadam se da će impuls Mekrelove i Markona doprineti boljitku u naredna dva meseca - kazao je Vučić.

On je ponovio da "nije srećan što neko smatra da su takse u 21. veku nešto normalno".

- Ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime. Kada ne rešite probleme, ne možete da kažete da ste srećni. Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako - kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li su usvojeni zaključci sa skupa, Vučić je rekao:

- Nismo glasali, nastavljamo razgovor kako bismo došli do dijaloga.

Povodom izjave Hašima Tačija, koji je tokom dana izjavio da je EU nesposobna da vodi dijalog i da SAD treba da se uključi u proces, predsednik Srbije kaže da ne misli da je problem u EU.

- Mi nikada nismo imali problem sa EU. Ne mislim da je problem u EU. Probem je u svima nama koji treba da se okrenemo budućnosti - poručio je Vučić.

On je rekao da je nemačka kancelarka inače "vrlo brzo" bila obaveštena o toj Tačijevoj izjavi, i ocenio da "mnogima neće biti drago zbog toga".

Istakao je i da bi voleo da je danas pokrenut dijalog, jer je to garancija buduće stabilizacije.

- Moramo da razmišljamo kako da pronađemo rešenje. Iako se neko u Srbiji raduje zbog ovakve situacije, ja se ne radujem, voleo bih da smo pokrenuli dijalog, ali šta ćete, za tango je potrebno dvoje, a mi, nažalost, partnera za odgovornu igru nemamo - poručio je Vučić.

Novinari su pitali predsednika Srbije i da prokomentariše izjave da će Vučić danas u Berlinu priznati nezavisno Kosovo.

- To je toliko neozbiljno i neodgovorno, o tome ću pričati kad dođem u Srbiju. Nije lako ne priznati Kosovo, a sa druge strane imate devet koji su ga priznali. Naš posao je da se borimo za naš narod. Mislim da ovo nije izgubljeno vreme, svi su igrali sa otvorenim kartama. Bila je salva optužbi na naš račun iz regiona, nisam mogao da verujem. Gledao sam u Anu (Brnabić) i nisam mogao da verujem. Rekao sam im: mi smo krivi za sve, mi smo uveli takse, ja govorim o velikoj Srbiji, a ne Edi Rama. Građani Srbije treba da znaju da pred nama nije lak period, toliko novca gubimo zbog taksi. Da toliko novca gubi neka država EU, to bi bilo na ne znam koji nivo podignuto... Ovako, ako Srbi gube pare, nije mnogo ni važno - konstatovao je Vučić.

Predsednik Srbije smatra da je uvek bolje kada se razgovora, nego kad dijaloga ga nema.

- Da li očekujete čuda? Čuda se u životu ne dešavaju. Jedanput ili dva puta se dogodi da tim iz istočne Evrope uzme Kup šampiona 1990. i 1991. i to, ovog puta na penale, i to se neće ponoviti u narednih 30 ili 50 godina... Zato pustite čuda, ovo je relanost, vidi se da se nalazimo u teškoj i ozbiljnoj sitaciji i moramo da se ponašamo odgovorno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda - rekao je Vučić.

Večerašnjem sastanku pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i predsednik Kosova Hašim Tači i premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj. Skupu prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenović i Marijan Šarec.

Vučić je naveo i da su predstavnici Hrvatske, Slovenije i Crne Gore bili korektni i da ne može ništa da im se zameri.

- Pored minimalnog neslaganja, ne bismo imali šta da zamerimo ni predstavnicima Crne Gore i Ðukanoviću. Bio je korektan, imajući u vidu da je Crna Gora priznala Kosovo - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da ne može da kaže nijednu ružnu reč kada je reč o ponašanju Marjana Šareca i Andreja Plenkovića, ali da Srbiji svakako ne odgovora odnos 9:1 za nezavisno Kosovo. Kako kaže, to nije laka pozicija

- To je bila moja primedba. Što se naših odnosa sa Slovenijom tiče, oni su odlični - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka u Berlinu, Vučić je kazao da se srpska delegacija više puta izdvajala sa Makronom i Merkelovom i razgovarala, kao što su to činili i albanski predstavnici, ali, kako je dodao, nije fer da o tome javno govori.

- Nastavićemo da radimo. Mislim da su oni dobro razumeli koliko je teška situacija na Zapadnom Balkanu i koliko je truda potrebno da uložimo da bi se problemi rešili - istakao je Vučić.

Upitan šta poručuje građanima Srbije, Vučić kaže:

- Borili smo se za Srbiju, a razmislite da li je bilo lako da budem jedini koji nije priznao nezavisnost Kosova, naspram njih devet koji to jesu učinili. Mislim da smo se borili na pristojan, civilizovan način i da smo to, onoliko koliko je to bilo moguće, uradili na najbolji mogući način. Naš posao je da se borimo za naš narod, za zemlju i narod na KiM.

Vučić se ranije danas susreo i sa Federikom Mogerini, kada je rekao da nastavka dijaloga nema dok takse ne budu ukinute, a na izjavu predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića koji se usprotivio menjanju granica kao mogućem modelu rešavanja kosovskog pitanja oštro je uzvratio rečima da

- Ako niko neće kompromis, već žele da se pritiska Srbija - taj film nećete gledati - rekao je Vučić ranije danas i dodao da Srbija u Berlinu nema nikakve zahteve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Berlinu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji su organizovali sastanak o Zapadnom Balkanu, sastaće se u utorak sa poslanicima nemačkog Bundestaga.

Najpre on će se sastati sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu, a potom i Johanom Vadepulom.

Vučić će nastaviti razgovore o stanju na Zapadnom Balkanu, posebno sa osvrtom na Kosovu i Metohiju, sa predstavnicima nemačkog Bundestaga.

BONUS VIDEO:

ESPRESO VASKRŠNJI INTERVJU: Vladika Mileševski Atanasije Rakita


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.