OVAJ MRŠAVKO SA 55 KG JE OTIŠAO U RAT! Tibor je život OSTAVIO NA KOŠARAMA, postao je HEROJ pre nego što su ga UBILI
Tibor Cerna, Foto: Čojstvo

slava mu

OVAJ MRŠAVKO SA 55 KG JE OTIŠAO U RAT! Tibor je život OSTAVIO NA KOŠARAMA, postao je HEROJ pre nego što su ga UBILI

Tibor Cerna nije imao ni punih 20 godina kada je u junu otišao da služi domovini

Objavljeno: 15:16h

Na današnji dan pre 20 godina, služeći svojoj zemlji, život je položio Tibor Cerna.

Voleo je život, drugove, obožavao da svira klavijature i ide na pecanje. U paklu karaule Košare 1999. momak koji ni kilažu za vojsku nije imao junački je na današnji dan dao život za otadžbinu, jer drugačije nije umeo.

Mršavko od 55 kila, tanak poput najvitije breze, rešio je, međutim, da oduži dug otadžbini. Na pregledu su mu papirološki dodali dva kilograma da bi te 1998. mogao da obuče maslinastozelenu uniformu.

Tibor Cerna nije imao ni punih 20 godina kada je u junu otišao da služi domovini. Živ se nije vratio.

– Tibor je moj najbolji drug iz detinjstva. Najlepše trenutke proveo sam s njim. I još dok smo bili klinci, mogao si da se osloniš na njega. Bili smo tinejdžeri kada smo noću odlazili na pecanje. Jednom prilikom, mislim da je to bilo 1996. godine na Ognjenu Mariju, uzeli smo štapove i otišli na Dunav, nedaleko od čuvarnice kod Kovilova. Počelo je nevreme, kiša, oluja, u drvo blizu nas udario je grom. Meni se od logorske vatre zapalio radnički mantil koji je koliko-toliko trebalo da me zaštiti od kiše. U momentu sam postao buktinja. Tibi je toliko bio pribran, skočio je. Ni sam ne znam kako je svukao mantil s mene. Evo, ovi ožiljci na ruci su mi od tih opekotina tada. Kad ga vidiš, 55 kila, mršav, retka plava kosica, međutim, još kao dečak je imao herca - prisetio se Vladimir Tucović, jedan od njegovih drugova za Ekspres.

Oni koji ga se sećaju znaju da će ostati upamćen po strastvenoj ljubavi prema muzici, ali i prema noževima! Po kojima je u slobodno vreme urezivao srpska ocila... Slava junaku.

Tokom bitke na Košarama svojevoljno je napustio zaklon s namerom da pomogne VJ da otkrije položaj snajperiste, koji je danima odnosio živote mnogih njegovih saboraca. Ubrzo pošto je izašao na otvoren prostor, primio je metak u grudi. Iako teško ranjen, uspeo je da se održi na nogama do sledećeg hica, koji ga je pogodio u vrat. Zahvaljujući njegovoj žrtvi snajperista VJ je otkrio položaj neprijateljskog snajperiste, te ga je eliminisao.

Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.