KINA I RUSIJA SADA NASTUPAJU: Priština UCENJUJE, a BRAĆA IMAJU SJAJNU IDEJU!
Priština, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

PA DA!

KINA I RUSIJA SADA NASTUPAJU: Priština UCENJUJE, a BRAĆA IMAJU SJAJNU IDEJU!

Veoma je važno da se Rusija, Kina i još neke zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova direktnije uključe u proces rešavanja kosovskog problema

Objavljeno: 24.04.2019. 12:49h
  • 16

Tokom posete predsednika Srbije Kini može se očekivati da Rusija i Kina reafirmišu svoju principijelnu podršku Srbiji, odnosno njenom teritorijalnom suverenitetu i integritetu i mirnom političkom rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Veoma je važno da se Rusija, Kina i još neke zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova direktnije uključe u proces rešavanja kosovskog problema, jer bez toga ne može biti izbalansiranog i pravednog rešenja, smatra nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović.

On je rekao da se tokom posete predsednika Srbije Kini može očekivati da Rusija i Kina reafirmišu svoju principijelnu podršku Srbiji, odnosno njenom teritorijalnom suverenitetu i integritetu i mirnom političkom rešavanju pitanja Kosova i Metohije, a u skladu sa principima međunarodnih odnosa - u okviru Rezolucije 1244.

Jovanović smatra da briselski format pregovora ima ozbiljan nedostatak i da se on ogleda u tome što se odvija u okviru geopolitike Zapada, te nema involviranja svih faktora koji su bili uključeni u donošenje rezolucije 1244.

 

- Ne samo to, gubi se i napor Zapadnih zemalja da se Rusija i Kina izloluju iz tog procesa i to je bilo u osnovi odluke da se pregovarački proces iz UN prebaci na Brisel da bi se omogućilo učešće Rusije i Kine - ističe Jovanović.

On smatra da svako rešenje koje je izvan globalnih kretanja i dubokih promena u svetu ne može biti uravnoteženo i pravdeno rešenje.

- Zato je veoma značajno da se Rusija, Kina i još neke zemlje koje nisu priznale jednostrano otcepljenja Kosova direktnije uključe u proces rešavanja problema. Bez njihovog direktnog uključivanja bojim se da ne može biti izbalansiranog, pravdenog i održivog rešenja - rekao je Jovanović.

On susret u Berlinu vidi više kao pokušaj da se otkoči zastoj u kontaktima i dijalogu između Beograda i Prištine, a ne kao ne kao pokušaj dolaska do rešenja.

- Čuje se da oni žele da se dođe do pravno obavezućeg dokumenta pre oktobra, a Vlada Srbije ocenjuje da to nije realno. Mislim da je taj stav vlade objektivan i osnovan - rekao je Jovanović.

Poslednjih meseci primetno je, kaže, "dalje i dublje ukopavanje Prištine u potpuno neprihvatljive pozicije".

- Priština nije spremna na dijalog, već ide metodom ultimatuma. Takođe, problem je i to što Srbija smatra da pitanje statusa još uvek otvoreno i nije rešeno, a Ramuš Haradinaj i neki njegovi pokrovitelji smatraju da je to rešeno i da je sve što je potrebno još neki formalni potpis - ističe Jovanović.

Bonus video:

(Espreso.rs / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media