OVO JE ALBANKA KOJA ĆE SRBIMA DOĆI GLAVE: Voli da nosi HALJINE, a obožava i jednog SRPSKOG PRIJATELJA
Mimoza Kusari Ljilja, Foto: Printscreen

NOVA NADA

OVO JE ALBANKA KOJA ĆE SRBIMA DOĆI GLAVE: Voli da nosi HALJINE, a obožava i jednog SRPSKOG PRIJATELJA

Čelična lejdi Kosova!

Objavljeno: 14:53h

Mimoza Kusari Ljilja je jedna sasvim nova i drugačija pojava na kosovskoj političkoj sceni. ‘’novi radikalni lider’’ ili najbolji američki đak, tek ćemo videti, ali da se nešto sprema, svima je jasno

Na izborima za gradonačelnika glavni protivnik joj je bio Pal Ljekaj, jedan od najbližih Haradanijevih saradnika. U međuvremenu, na nju i njenog sekretara pokušan je atentat. Prema albanskim izvorima, Mimozina glava je “koštala“ 300.000 evra. Navodno, njeno ubistvo je naručio jedan albanski biznismen

Mimoza je sa Pacolijem imala priliku da putuje u Libiju i upozna Gadifija. Tom prilikom, odevena u plavu haljinu, plesala je pred Gadafijem!

Tači, Haradinaj i Veselji ili “ratni blok“ već mesecima ne mogu da postignu jedinstvo u vezi sa odlikom o taksama na srpsku robu i dijalogu sa Beogradom što je dovelo do političke krize u Prištini. SAD su rešile da uzmu stvar u svoje ruke i smene one koji odbijaju da slušaju njihove naredbe.

U međuvremenu, dok kosmetski Albanci ne budu bili spremni da izaberu novu vladu, kao predsednik tehničke vlade spominje se, naročito u krugovima bliskim SAD, Mimoza Kusari Ljilja lider pokreta ‘’Alternativa’’. Možda nama nije dovoljno zvučno ovo ime, ali Albanci sa KiM vrlo dobro znaju ko je Mimoza Kusari! Sa jedne strane, američki đak i zagovornik velikoalbanske ideje, a sa druge zanosna plavuša koja je svojevremeno pokušala da zavede Gadafija i preživela atentat iza koga, navodno, stoje ljudi bliski Ramušu Haradinaju.

Mimoza je rođena 16. oktobra 1975. godine u Đakovici. Potiče iz ugledne albanske porodice, otac joj je bio pulmolog, a majka profesorka albanskog jezika. Udata je i ima sina. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a zatim nastavila da se usavršava u Americi. Radila je za OEBS, Doktore bez granica, Svetsku banku, USAD projekte na Kosmetu i navodno poseduje američko državljanstvo. Političku karijeru je započela kao član Pacolijeve stranke ‘’Alijansa za novo Kosovo’’, a trenutno je predsednica pokreta ‘’Alternativa’’. Za vreme rata, bila je angažovana u izbegličkim kampovima. Bila je gradonačelnik Đakovice, grada koji je odavno zakatančen za Srbe.

Pored toga, vršila je funkciju zamenika premijera i ministra trgovine i industrije. Na izborima za gradonačelnika glavni protivnik joj je bio Pal Ljekaj, jedan od najbližih Haradanijevih saradnika. U međuvremenu, na nju i njenog sekretara pokušan je atentat. Prema albanskim izvorima, Mimozina glava je “koštala“ 300.000 evra. Navodno, njeno ubistvo je naručio jedan albanski biznismen zato što nije dobio tender.

Među Albancima, međutim, šuškalo se da se radi o političkom obračunu između Kusarijeve i Haradinajevog klana. Pre dve godine oslobođen je jedan od osumnjičenih za pokušaj njenog ubistva, izvesni Mikelj Ćupi. Sadašnji gradonačelnik Đakovice, inače takođe blizak Haradinaju, tvrdio je da mu je njegova prethodnica, Mimoza, ostavila dug od skoro 14 miliona evra. Mimoza je sa Pacolijem imala priliku da putuje u Libiju i upozna Gadifija. Tom prilikom, odevena u plavu haljinu, plesala je pred Gadafijem! Ramuš Haradinaj, njen ljuti protivnik, više puta je podsetio kosmetske Albance ‘’kako je Mimoza Kusari Ljilja igrala pred diktatorom Gadafijem“.

Ono što je zanimljivo jeste da su “Alternativu’’osnovali Mimoza Kusari i Iljir Deda, bivši poslanik radikalnog ‘’Samoopredeljenja’’. Za Dedu se govorka da je Albanac srpskog porekla, pošto je njegova majka, navodno, Srpkinja, pa je zbog toga ulogu predsednika pokreta prepustio Mimozi. Kusarijeva voli da promoviše ideju Velike Albanije – na društvenim mrežama je podelila fotografiju na kojoj su spojene albanska i tzv. kosovska zastava, posećuje grob Adema Jašarija i druži se sa porodicom Klinton. Oliver Ivanović je svojevremo opisivao Mimozu kao ‘’lidera kome ne manjka radikalnosti’’.

-Ona predstavlja mladu generaciju političara sa Kosova koji su se obrazovali u inostranstvu i tamo živeli. Jedna je od retkih žena u toj novoj generaciji i veoma je energična, ali to ne znači da je imalo manje radikalna nego ovi stari. Samo deluje malo sofisticiranije. Ona je trenutno u pokušaju da formira i svoju partiju, ali joj tu ne predviđam svetlu budućnost – ili će morati da bude izuzetno nacionalistički orijentisana ili će prosto odustati -ocenio je tada Ivanović.

Povodom jedanaeste godišnjice nezavisnosti tzv. Kosova, Mimoza je rekla da je ‘’Kosovo neposlušni jedanestogodišnjak’’, aludirajući na Haradinajevu odluku da ne povuče takse. Ona je neumorni kritičar Haradinajeve vlade, ali pre svega, ambiciozni političar. Na albanskoj političkoj sceni na KiM retko se mogu videti žene u ulozi lidera, osim ako se ne radi o malobrojnim bivšim pripadnicama UČK ili ‘’bliskim prijateljicama’’ vodećih albanskih političara.

Međutim, Mimoza Kusari Ljilja je jedna sasvim nova i drugačija pojava na kosovskoj političkoj sceni. ‘’Čelična lejdi Kosova’’ ili najbolji američki đak, tek ćemo videti, ali da se nešto sprema, svima je jasno. Smena generacija, novi američki plan za Kosmet ili haos na Balkanu, šta god da se desi, neće biti slučajno.

BONUS VIDEO:

Poslanici SNS isped opštine Stari Grad (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Nedeljnikafera.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.