ONA JE NESUĐENA SRPSKA PRINCEZA! Prelepa heroina koja je život dala ZA KOSOVO bila je sa OVIM Karađorđevićem (FOTO)
Prelepa heroina koja je život dala ZA KOSOVO bila je sa OVIM PRINCEM, Foto: Privatna arhiva

i odlikovana je

ONA JE NESUĐENA SRPSKA PRINCEZA! Prelepa heroina koja je život dala ZA KOSOVO bila je sa OVIM Karađorđevićem (FOTO)

Kada se razvela i drugi put, Ljiljana je započela vezu sa princom Tomislavom Karađorđevićem.

Objavljeno:

Ljiljana Žikić Karađorđević bila je dobrovoljac srpske vojske u toku bombardovanja SR Jugoslavije krajem prošlog veka.

Bila je heroina, misica i pesnik, a njene reči i pesme koje je ostavila u amanet narodu ostaće urezane u srpskoj istoriji kao ožiljak na koži.

Bila je jedna od onih neustrašivih žena koja je bila spremna sve da izgubi za svoju zemlju. Nažalost, izgubila je svoj život 1. aprila 1999. godine u blizini sela Ljubenić prilikom obavljanja borbenog zadatka. Odlikovana je ordenom u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, a iza sebe ostavila je šestoro dece iz dva braka, koja su te 1999. godine ostala siročići.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Jednu od najpoznatijih pesama napisala je neposredno pre nego što je stradala, na paus papiru, tušem. Pesma se zove "Braniću Srbiju i kad budem mrtva".

I dok samu priču o ratnoj heroini već mnogi znaju, retko ko zna da je ova misica koja je stradala na ratištu zavela - jednog princa, jednog Karađorđevića.

Naime, kada se razvela i drugi put, Ljiljana je započela vezu sa princom Tomislavom Karađorđevićem.

Prema tvrdnjama njene ćerke Dine Galorini, oni su zajedno živeli na Oplencu, a Dina nam je pokazala i brojne fotografije koje potkrepljuju veliku ljubav nastalu i uprkos razlici u godinama.

- Tada je dodala njegovo prezime, jer su živeli zajedno na Oplencu. To je trajalo ali je bilo malo turbulentno zato što se on još nije razveo od Linde, koja je živela u inostranstvu.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Inače, Ljiljana Žikić i Tomislav Karađorđević upoznali su se u Kanadi u jednoj crkvi, a posle su bili zajedno na naslovnim stranama brojnih časopisa.

- Imam i brojne njihove slike sa Oplenca. To je bio njen izbor, on jeste bio stariji, ali ona je njega zavolela i ja to ne osporavam. Sve što je radila u svom životu bila izuzetno hrabra žena i mislim da sam i ja dosta povukla na nju - smatra Dina.

Dina priča da je njena majka sa dozvolom princa nosila prezime Karađorđević i da je uz njega bila sve dok NATO nije udario.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Zna da je on tada već bio bolestan i da je Ljilja bila uz njega dok je primao citostatike. Kaže, verovatno je i njemu slomila srce odlukom da ide na Kosovo.

Princ Tomislav je umro 2000. godine i Dina ga nije upoznala. On je preminuo samo godinu dana nakon Ljiljaninog ubistva. Bio je jugoslovenski princ, drugi sin kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije, brat poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.