KO SVE MOŽE DA KAŽE DA JE KOSOVO NEZAVISNO I DA ZBOG TOGA IDE U ZATVOR? Da li je Boško prolupao najavama o hapšenju
Boško Obradović "sprovodi pravdu", Foto: Stefan Jokić, Printscreen/Google Maps, Profimedia, Ilustracija

IZAZVAO OPŠTU POMETNJU

KO SVE MOŽE DA KAŽE DA JE KOSOVO NEZAVISNO I DA ZBOG TOGA IDE U ZATVOR? Da li je Boško prolupao najavama o hapšenju

Istražili smo na koga se odnose članovi 306 i 307 Krivičnog zakonika.

Objavljeno:

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović najavio je da će protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina podneti krivičnu prijavu zbog izjave da se zalaže za razgraničenje s kosovskim Albancima.

Kako je istakao, Vulin je time pokazao da ne priznaje granice svoje zemlje i da krši Krivični zakonik.

On je napomenuo kako se to pre svega odnosi na predsednika Aleksandra Vučića, ali i Aleksandra Vulina.

- Svako ko misli da može da krši Ustav, prizna okupaciju dela naše državne teritorije, odrekne se teritorijalnog suvereniteta i integriteta, neka bude siguran da će završiti na višegodišnjoj robiji na osnovu članova 306 i 307 Krivičnog zakonika - rekao je Obradović.

On je podsetio da po članovima 306 i 307 Krivičnog zakonika Srbije kazna zatvora od najmanje 10 godina sledi onome ko potpiše ili prizna kapitulaciju, prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela.

Član 306

Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina.

Ugrožavanje teritorijalne celine

Član 307

Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Nekadašnja predsednica Građanskog saveza Srbije i poslanica LDP Vesna Pešić je na društvenoj mreži Tviter iznela svoje viđenje stvari u vezi sa Obradovićevom pretnjom.

Vesna Pešić
Vesna Pešić foto: Dragana Udovičić

Ona je napisala kako kao se Boško služi lažima jer samo samo državni službenici koji polažu zakletvu ne smeju da se zalažu za nezavisno Kosovo.

- Svi ostali imamo pravo da kritikujemo bilo šta, i Ustav i fikciju da je Kosovo u Srbiji, navela je Pešić i izazvala buru komentara na Tviteru.

Ovo su samo neke od reakcija među tviterašima koji su se upustili u opštu polemiku.

Gordana Čomić, potpredsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kaže s druge strane kako je vladavina prava garantovana Ustavom i zakonima koje većina mora da poštuje.

Gordana Čomić
Gordana Čomić foto: Beta/Miloš Miškov

Navela je kako svi treba da rade onako kako je zapisano u Ustavu i zakonima, ali "da treba da menjaš zakone ako ne valjaju, pa onda da opet radiš kako piše".

Advokat Milan Bosika kaže za Espreso.co.rs kako se članovi 306 i 307 odnose samo na Vladu, odnosno na sve koji imaju stvarnu moć da priznaju ili prihvate promenu Ustava i granica države.

Tačno je da prema Ustavu onaj ko ga krši i ima moć da prizna nezavisnost Kosova prema zakonu može da ide u zatvor, ali se to ne odnosi na obične građane koji pored toga što nemaju stvarnu moć mogu da se pozovu na "slobodu mišljenja i izražavanja", objašnjava Bosika.

On je dodao kako je izuzetak ukoliko građani ili neko udruženje remeti javni red i mir pozivanjem na nasilne promene i tada mogu da snose krivičnu odgovornost.

Podsećamo, preambula predstavlja deo Ustava koji prethodi normativnom delu. Ona je neka vrsta uvoda u Ustav i predstavlja svečanu izjavu političko-programske prirode. Preambula odražava legitimacijske temelje Ustava i njegove osnovne vrednost.

Ovako glasi naša:

Ustav Srbije: Preambula

Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, građani Srbije donose.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.