INCIDENT U TIRANI: Srbi napustili skup zbog drskog gesta Prištine
Centar Tirane, Foto: Profimedia

nečuveno

INCIDENT U TIRANI: Srbi napustili skup zbog drskog gesta Prištine

Delegacija Srbije uslovila je prisustvo na konferenciji time da Priština ne može da ima pravo glasa

Objavljeno:

Konferencija o klimi na zapadnom Balkanu koja je trebalo da bude održana danas u Tirani otkazana je zbog incidenta između delegacija Kosova i Srbije.

Prema portalu „Koha.net“, delegacija Srbije nije htela da učestvuje sa delegacijom Kosova, iako su obe pozvane na konferenciju, a predstavnici Kosova nisu prihvatili da budu predstavljeni pod fusnotom UNMIK-a pošto su nezavisna država.

Srpska strana nije prihvatila učešće Kosova na konferenciji i zbog toga je napustila konferenciju.

Naime, delegacija Srbije uslovila je prisustvo na konferenciji time da Priština ne može da ima pravo glasa i da bude adekvatno predstavljena, ali je kosovska delegacija to odbila.

Nezavisnost kao kamen spoticanja
Nezavisnost kao kamen spoticanja foto: Profimedia

Navodi se da su obe delegacije na konferenciju pozvane sa „podjednakom važnošću“, a albanski ministar za životnu sredinu Bljendi Kljoši je rekao da je o tome prethodno postignut dogovor sa UN i Beogradom.

Dogovoreno je da Kosovo može da bude prisutno na konferenciji samo u statusu specijalnog gosta, kazao je Kljoši.

U međuvremenu, kosovsko ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje saopštilo je da je ministar Fatmir Matoši pozvan da učestvuje na konferenciji, ali da je, kada je shvatio da će Priština biti predstavljena sa fusnotom i pod logom Unmika, odlučio da delegacija u znak protesta bojkotuje konferenciju.

Matoši je novinarima u Tirani rekao da je predstavljanje Prištine sa fusnotom i pod logom Unmika neprihvatljivo i da se to, kako je rekao, više nikada neće ponoviti.

Navodi se da je rekao da će biti održana još jedna konferencija na tehničkom nivou koju će Priština iskoristiti kao priliku da se sastane sa donatorima i od njih zatraži podršku za tekuće kosovske projekte.

Matoši je kazao da se borba za čistu sredinu ne može postići isključivanjem Kosova iz projekata ili donošenja odluka na zajedničkim konferencijama, prenosi „Koha“.

„Rekao sam zvaničnicima UN da niko ne bi trebalo ni da sanja da će to pomoći čistoj životnoj sredini i efikasnom ratu protiv klimatskih promena na Zapadnom Balkanu, ako neko veruje da jednu zemlju može da isključi iz projekata i donošenja odluka“, rekao je Matoši.

Organizatori konferencije su Program Ujedinjenih nacija, Organizacije UN za hranu i poljoprivredu i Vlada Republike Albanije, uz finansijsku podršku Ministarstva životne sredine Češke Republike.

Svrha ministarske konferencije bila je da se olakša pristup finansiranju projekata u vezi sa klimatskim promenama, uključujući angažovanje i pristup klimatskim fondovima.

Očekivalo se da na konferenciji bude usvojena deklaracija kojom se odobrava „zajednički pristup regionu Zapadnog Balkana — klimatsko ubrzanje finansijske podrške projektima“, koji bi kasnije bili sprovedeni kroz izradu i razvoj zajedničkih regionalnih projekata i programa.

BONUS VIDEO: Izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

(Espreso.co.rs / Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.