KOMANDANT BONDSTILA PRIZNAO DA JE KOSOVO SRBIJA: Poštujemo Rezoluciju 1244! Sprovodimo zajedničke patrole sa Srbima
Američka vojna baza na Kosovu!, Foto: Printscreen / Youtube

NEGO ŠTA!

KOMANDANT BONDSTILA PRIZNAO DA JE KOSOVO SRBIJA: Poštujemo Rezoluciju 1244! Sprovodimo zajedničke patrole sa Srbima

Podsetimo, prema Rezoluciji 1244, UN priznaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom

Objavljeno:

Komandant Multinacionalne brigade Istok i baze “Bondstil” pukovnik Roj Mekareg izjavio je danas da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra, kao i da njegova brigada sprovodi svoju misiju na osnovu Rezolucije 1244 UN.

Podsetimo, prema Rezoluciji 1244, UN priznaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom. Komandant Bondstila je ovo indirektno i potvrdio:

- Mi smo usresređeni na našu misiju, koja je uspostavljena rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. Kao vojni komandant fokusiran sam na bezbedno okruženje i slobodno kretanje na Kosovu. Takođe, svestan sam postojanja političke retorike, jer i političari imaju odgovornost da nastave dijalog, na kraju je njihova odgovornost da grade budućnost Kosova i Balkana uopšte.

Spekulacije i političke izjave vezane za sever Kosova ni na koji način ne utiču na rad KFOR-a i Multinacionalne brigade Istok, tvrdi pukovnik Mekareg. On je dodao i da je bezbednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini bolja nego što je očekivao.

- Mislim da je (situacija) odlična, veoma je mirno. Kada sam došao u novembru prošle godine i kada se sada osvrnem na taj period, verujem da je situacija bolja nego što sam se nadao. Radimo sve u skladu sa našom misijom - patroliranje, vežbe, kako bismo bili spremni za sve. Imamo odličan multinacionalni tim, poljski i turski bataljon i dosadašnja misija je odlična - rekao je Mekareg u izjavi za RTK2 na srpskom jeziku.

Pukovnik je zadovoljan saradnjom sa lokalnim i centralnim institucijama, ali i sa Oružanim snagama Srbije.

- Blisko sarađujemo sa kosovskim institucijama, sa kosovskom policijom, kosovskim bezbednosnim snagama, neizmerno smo zahvalni svim institucijama na odličnom partnerstvu. Nastavili smo saradnju i partnerstvo sa Srpskim oružanim snagama. Sprovodimo zajedničke patrole, skoro 20 svakog meseca, zajedno sa srpskom vojskom postižemo neverovatne stvari, moram ponoviti da imamo odličnu saradnju sa svima - rekao je Mekareg.

Mekareg je ispričao i kako izgleda njegov radni dan.

- Sve počinje ranim ustajanjem, nakon čega me čeka mnogo sastanaka. Posećujem lokalne zajednice i upoznajem nove ljude, a to je i najbolji deo posla.

Najviše mu nedostaje porodica, odnosno njegova šestogodišnja ćerka.

- Oni razumeju da ovde obavljamo veoma bitan posao, to što možemo da obezbedimo sigurnost za sve građane Kosova, zato je ova misija bitna ne samo za Kosovu već i za ceo region - zaključio je Mekareg.

BONUS VIDEO:

KAKO JE SAMO USPEO? Ovaj čovek vozi biciklu uz stepenice! Nije lako, ali on uporno uspeva da pređe svaki stepenik! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.