NAJŽEŠĆI ŠAMAR PRIŠTINI IZ EVROPSKE UNIJE: Tanja Fajon objasnila ALBANCIMA koji je stav EU i šta moraju da URADE
Odjavila Albance: Tanja Fajon, Foto: Printscreen

konačan odgovor

NAJŽEŠĆI ŠAMAR PRIŠTINI IZ EVROPSKE UNIJE: Tanja Fajon objasnila ALBANCIMA koji je stav EU i šta moraju da URADE

Vlade EU nisu uspele da daju zeleno svetlo za liberalizaciju viznog režima Kosovu. Mi ih još uvek čekamo

Objavljeno:

Prošlo je godinu dana od ratifikacije demarkacije između Kosova i Crne Gore, koja se smatra glavnim preduslovom za viznu liberalizaciju.

Ni godinu dana kasnije, Kosovo nije postiglo liberalizaciju viznog režima, ali rizikuje da ni ove godine ne uđe na dnevni red Veća ministara, odakle će se doneti konačna odluka, piše Lajmi.

U vezi ovog pitanja, medij je kontaktirao je MEP i izvestiteljku za liberalizaciju viznog režima u Evropskom parlamentu, Tanju Fajon. Ona ukazuje na težak period u kojem ovaj proces može ići dalje zbog izbora u EU. Međutim, ona kaže da bi lideri Evropske unije trebali preuzeti odgovornost i dati Kosovu ono što zaslužuje, viznu liberalizaciju.

- Vlade EU nisu uspele da daju zeleno svetlo za liberalizaciju viznog režima Kosovu. Mi ih još uvek čekamo, i više puta sam pozvala lidere EU da preuzmu odgovornost i daju Kosovarima ono što zaslužuju. Svesna sam teške situacije na terenu, ali takođe pozivam lidere na Kosovu da ispune sve neophodne uslove - rekla je ona.

Na pitanje da li je liberalizacija viznog režima povezana sa ukidanjem poreza, Fajonova je odgovorila da nije, ali je rekala da u ovom procesu mogu postojati političke implikacije. Kako kaže, vlade zemalja EU mogu uzeti kao opravdanje korake i odluke koje je Priština donela i glasati protiv liberalizacije.

- Liberalizacija viznog režima je tehnički proces. Ali, naravno, postoje političke implikacije. Skeptične vlade EU mogu koristiti jedno ili više opravdanja za ovo pitanje. Nažalost, ovo je politička stvarnost. Razmatranje Kosova iz raznih uglova od strane međunarodnih zvaničnika moglo bi ugroziti liberalizaciju viznog režima - kaže Fajon.

BONUS VIDEO:

Aktivista pokušava da uđe u stan porodice Aksentijević koju su jutros nasilno iselili!

(Espreso.co.rs/Lajmi)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.