SLOBA JE ŽELEO DA GA ALBANCI UBIJU! Momir Bulatović je otkrio šta mu je Milošević rekao na Gazimestanu
Momir Bulatović je otkrio šta mu je Milošević rekao na Gazimestanu, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

pravila ćutanja

SLOBA JE ŽELEO DA GA ALBANCI UBIJU! Momir Bulatović je otkrio šta mu je Milošević rekao na Gazimestanu

On je tada otvorio dušu Bulatoviću, jednom od svojih, ispostaviće se kasnije, najlojalnijih saradnika, koji ga se nikada nije odrekao, za razliku od mnogih drugih

Objavljeno:

"Ako bi me Šiptari ubili, sačuvali bismo Kosovo". Prema svedočenju bivšeg predsednika SR Jugoslavije Momira Bulatovića, Slobodan Milošević mu se doslovno ovom rečima obratio pred svoj čuveni govor na Gazimestan.

On je tada otvorio dušu Bulatoviću, jednom od svojih, ispostaviće se kasnije, najlojalnijih saradnika, koji ga se nikada nije odrekao, za razliku od mnogih drugih.

U jednom delu svoje knjige "Pravila ćutanja", Bulatović je podsetio na proslavu 600. godišnjice Kosovske bitke, na Vidovdan 1989, kada se na Gazimestanu okupilo milion Srba kojima se Milošević obratio. On svedoči da nije bilo nikakve šanse da ubedi Miloševića da iz bezbednosnih razloga pristane da govori iza blindiranog stakla.

- Tamo mi je prišao Senta Milenković, šef Slobodanovog obezbeđenja, i rekao da sam mu ja poslednja nada. Zamolio me je da nagovorim Miloševića da pristane da govori iza neprobojnog stakla. Ta zaštita se ne bi videla na televiziji, a prisutni građani ne bi zamerili na takvoj meri opreza jer znaju da su albanski separatisti raspisali veliku nagradu za njegovu glavu. Sve govori da je izložen ozbiljnoj pretnji. Na tom prostoru nijedno obezbeđenje ne može da garantuje punu zaštitu od snajperista, pa je jedino rešenje da ja pokušam da ga ubedim, jer on tvrdoglavo odbija - piše Bulatović.

E, MOJ MOMO...

Pošto je podržao Sentin predlog, Bulatović je istu molbu preneo Miloševiću, koji je tada bio predsednik Predsedništva Srbije. Sloba se, međutim, samo široko nasmejao i održao mu slovo:

- E, moj Momo, ja sam mislio da si ti pametniji od ovih policajaca. Razmisli, ja sam njima milion puta opasniji mrtav nego dok sam živ. Kada bi neko na ovaj dan i na ovom mestu, pred ovolikim brojem Srba, ubio predsednika Srbije po nalogu šiptarskih ekstremista, izazvao bi reakciju koju niko ne bi mogao kontrolisati, a koja ne bi bila prijatna za Albance. To bi, za duže, smirilo prilike u ovoj pokrajini, a za takav cilj nije mnogo moja glava. Ali, neće oni mene ubiti. Ostaviće me da se mučim godinama i da opet ne budem u stanju da sačuvam Kosovo i Metohiju - prenosi Bulatović Miloševićeve reči, ispostaviće se, vizionarske.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.