KOSOVSKA PLATFORMA JE IZGLASANA UZ PRISUSTVO SRBINA: I Simićevo ime se našlo na spisku za kvorum na sednici!
Slavko Simić, Foto: Beta

bio je prisutan?

KOSOVSKA PLATFORMA JE IZGLASANA UZ PRISUSTVO SRBINA: I Simićevo ime se našlo na spisku za kvorum na sednici!

Novinari portala Kossev proverili su zapisnik sa nekoliko plenarnih sednica

Objavljeno: 22:33h

Ko je sve bio prisutan na sednici kosovske Skupštine u danu kad je izglasana platforma za pregovore sa Beogradom, koja je dodatno zaoštrila odnose Beograda i Prištine? Prema evidenciji prisutnih, Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke nije jedini predstavnik Srba čije se ime našlo na spisku prisutnih poslanika.

Na spisku se našao i poslanik Srpske liste Slavko Simić. Kosovska skupština i Simić kažu da je reč o zlouptrebi kartice.

Da li su Srbi pomogli usvajanje kontroverzne platforme u Skupštini Kosova? Srpska lista i zvanični Beograd ističu da je lider Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović dao kvorum za izglasavanje. Petrović kaže da je bio uzdržan, te da njegov glas nije bio presudan, jer je spornoj sednici prisustvovalo 77 poslanika, a bio je potreban 61 glas. Za Beograd neprihvatljivo.

"Zamislite sta je taj čovek uradio, dakle on je dao kvorum u Skupštini Kosova da se izglasa platforma u kojoj se najdirektnije nalaže da jedno rešenje za Kosovo i Metohiju može da bude puna nezavisnost sa nepovredivim granicama, bez da Srbi bilo šta dobiju, još da se formira neki tribunal za albanske žrtve srpskog zlostavljanja", izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, gostujući na Pinku.

Međutim, u zapisniku koji su Srpska lista i Marko Đurić priložili kao dokaze izdaje srpskih interesa, našlo se i ime Slavka Simića, poslanika Srpske liste. On je evidentiran kao jedan od poslanika koji su dali kvorum, a nisu glasali. I to bi možda bio uobičajeno za poslanika, da Srpska lista ne tvrdi da bojkotuje parlament još od novembra. Oglasila se i Skupština Kosova navodeći da je Simićeva kartica zloupotrebljena:

"Povodom navoda u pojedinim medijima da je potpredsednik Skupštine Kosova gospodin Slavko Simić, prisustvovao na sednici 7.03.2019. godine, Skupština Kosova demantuje ove navode, kao i potpredsednik skupštine Slavko Simić, čija je kartica namerno ili nenamerno, zloupotrebljena od strane nekog od prisutnih kolega. Inače, verifikacija same kartice u sistemu, ne znači fizičku prisutnost na sednici, i ne omogućava davanje kvoruma. Potpredsednik skupštine, poslednji put je prisustvovao plenarnom zasedanju 16. novembra 2018. godine".

I ovo izgleda nije usamnjen slučaj. Novinari portala Kossev proverili su zapisnik sa nekoliko plenarnih sednica. Ili je zloupotreba kartica poslanika Srpske liste masovna ili bojkot baš nije tako čvrst.

"U prva tri meseca ove godine smo našli još prijavljene, kao elektronski registrovani da su prisustvali sednici i imena Slavka Simića čak na tri sednice - 2. i 3. februara i 7. marta, ime Saše Milosavljevića dva puta, ime Srđana Mitrovića takođe dva puta i ime poslanice Jelene Bontić, jednom registovana kao da je prisutna", kaže novinarka Milica Andrić s portala Kossev.

Za sada nema informacija da li su poslanici Srpske liste bili prisutni na ovim sednicama ili tvrdnji da je, i u ovim slučajevima, reč o zloupotrebama.

Inače, prema Poslovniku o radu Skupštine Kosova, poslanik gubi mandat ukoliko u periodu od šest meseci ne učestvuje u radu parlementa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.