ZA 10 GODINA SRBIJA ĆE VODITI VOJSKU KOSOVA: Neverovatan tekst novinara iz Prištine!
Prištinski publicista je na skupu govorio i o ideji razgraničenja koja je, po njegovoj oceni, "suluda", Foto: Printscreen

srbi imaju više iskustva

ZA 10 GODINA SRBIJA ĆE VODITI VOJSKU KOSOVA: Neverovatan tekst novinara iz Prištine!

Uveren je da bi interes Kosova trebalo da bude Srbija kao jaka i bogata država, država radosnih ljudi, kojoj je otvoren put ka transformaciji

Objavljeno:

Veton Suroi kosovski publicista kaže da dijalog pod pokroviteljstvomEU i Federike Mogerini nije uspeo i da je klinički mrtav, a kao rešenje za odnose Beograda i Prištine predlaže da se ceo region založi za dolazak „Folksvagena“ u Srbiju, jer bi od toga svi imali koristi.

Problem nije moguće rešiti na način na koji to čini Federika Mogerini, tvrdi Suroi, što, kako je rekao, potvrđuje i činjenica da su "Srbija i Kosovo nakon 17 godina pregovora postigli sporazum o ’sakrivanju tablica‘ koji nije zaživeo, jer MUP nije raspisao tender za stikere, kojim bi se na prelazima na vozilima prekrivala državna obeležja".

Uveren je da bi interes Kosova trebalo da bude Srbija kao jaka i bogata država, država radosnih ljudi, kojoj je otvoren put ka transformaciji.

"Ako je Srbija ratno raspoložena, to nije problem samo za nju, za nas, već i za ceo region", rekao je Suroi i dodao da bi i Srbija trebalo tako isto da razmišlja kad je reč o Kosovu.

Zato, zamislite da Srbija želi ’Folksvagen‘ i da je podržavaju svi u regionu… da ’Folksvagen‘ koristi sve naše resurse… da se barem jedan deo proizvodi na Kosovu, to bi bilo rešenje", rekao je Suroi na skupu "Nova paradigma za Kosovo i Srbiju" u organizaciji Foruma za etničke odnose.

On je dodao i da "Folksvagen" sigurno neće doći tamo gde postoje granice i gde konflikt nije završen.

"Model "Folksvagena" je suprotan onome koji sprovodi Mogerinijeva i koji ne daje rešenja", rekao je Suroi i podsetio da bi isto tako trebalo gledati i na "Trepču" i na Gazivode.

Po rečima ovog analitičara, obe strane moraju misliti na ulaganja, na zapošljavanja, jer tako vodi put do pomirenja.

Suroi je dodao da je isto i sa vojskom i oružanim snagama, te da će za 10 godina srpska i kosovska vojska biti u istim mirovnim misijama, a da će srpska zbog više iskustva komandovati kosovskom.

On je upitao i zašto se uz pojam "postizanje mira" vezuju reči kompromis, bolno, pakleno teško, a ne lepa budućnost…

Prištinski publicista je na skupu govorio i o ideji razgraničenja koja je, po njegovoj oceni, "suluda".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.