Srpski klubovi ne mogu na Kosovo bez dozvole!
Ilustracija / Srpskim klubovima zabranjen ulazak na Kosovo, Foto: Espreso

Odjek zabrane košarkašima Sloge

Srpski klubovi ne mogu na Kosovo bez dozvole!

Olimpijski komitet Kosova, koji je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštio da takmičenja na teritoriji Kosova mogu organizovati samo federacije koje su registrovane na Kosovu

Objavljeno: 11.03.2019. 14:46h

Predsednik Košarkaškog saveza Kosova Arben Fetahu izjavio je da je za ulazak bilo kog srpskog kluba na tu teritoriju potrebna odgovarajuća dozvola.

On je, govoreći o zabrani ulaska na Kosovo košarkašima Sloge iz Kraljeva, rekao da je bila potrebna dozvola koja se dobija od ministarstva unutrašnjih poslova i košarkaškog saveza.

- Za ulazak bilo koje sportske ekipe iz Srbije na teritoriju Kosova, potrebno je najpre najaviti dolazak Savezu, onda će Savez dati odobrenje, ili neće dozvoliti ulazak, a ministarstvo unutrašnjih poslova to sprovoditi. Dakle nijedna ekipa ne može ući bez dozvole - naveo je Fetahu za RTK2.

Prethodno je Olimpijski komitet Kosova, koji je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštio da takmičenja na teritoriji Kosova mogu organizovati samo federacije koje su registrovane na Kosovu i pozvalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, tužilaštvo i sudove, kao i Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport da preduzmu mere u skladu sa Zakonom o sportu i drugim zakonima "kako bi se predupredili ilegalni akti koji štete sportu na Kosovu".

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Đurić ocenio je da je odluka prištinskih vlasti da se mladim košarkašima Sloge iz Kraljeva zabrani ulazak "anticivilizacijski, gnusan i svakog prezira vredan postupak" zbog kojeg međunarodna zajednica treba da reaguje.

- Nema nikakvog opavdanja za ovakav udar Prištine na slobodu kretanja, koja sada zabranjuje i da se mladi bave sportom i slobodno putuju - naveo je Đurić u saopštenju.

On je tražio od međunarodne zajednice da reaguje jer nije u pitanju samo kršenje sporazuma i obaveza, već kako je naveo, takvo "iživljavanje više nema veze sa zdravim razumom".

 

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media