ALBANCI PRISVOJILI TREPČU! Preduzeće registrovali kao akcionarsko društvo! AGRESIJA NA SRPSKU IMOVINU!
Preduzeće registrovali kao akcionarsko društvo!, Foto: Kurir

istorijski trenutak

ALBANCI PRISVOJILI TREPČU! Preduzeće registrovali kao akcionarsko društvo! AGRESIJA NA SRPSKU IMOVINU!

"Historical Moment!...Čestitamo", napisao je Ljuka na svom fejsbuk profilu

Objavljeno:

Preduzeće Trepča registrovano je danas u Kosovskoj agenciji za registraciju kao akcionarsko društvo, što, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, znači da su privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata.

Kako je preneo Kljan Kosova, to je potvrdio kosovski ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Ljuka i ocenio da je to "istorijski trenutak" zato što su zaposleni postali vlasnici dela ovog preduzeća.

"Historical Moment!...Čestitamo", napisao je Ljuka na svom fejsbuk profilu.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao je u sredu odluku kojomje kombinat Trepča postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Potpisivanjem te odluke, prenela je Koha, potvrđeno je 100-procentno vlasništvo Kosova u Trepči.

Prištinska vlada je predlog Statuta Trepče usvojila 30. maja prošle godine, koji je predviđao da taj nekadašnji jugogoslovenski gigant postaje akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica: Trepča - Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik - Leposavić.

Zakon o Trepči, kojim kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini.

Četri dana kasnije Vlade Srbije je donela odluku kojom se poništava ovaj zakon, to jest, sve pravne posledice akata i radnji kosovskih institucija.

Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, ovaj zakon proglasio ustavnim.

TREĆINA SRBA NA KOSOVU ZAVISI OD TREPČE

Generalni direktor Trepče Jovan Dimkić izjavio je da od ovog rudnika direktno ili indirektno zavisi 35 odsto Srba na severu pokrajine.

Direktor je podsetio da od Trepče direktno zavisi 3.000 ljudi, odnosno 2.400 radnika ako se izuzmu interno raseljeni i oni koji su tokom godine dobili otpremnine, dok je njih mnogo, mnogo više ako se uzmu u obzir kompanije sa kojima se posluje. Na taj, indirektan način zavisno je 30, 35 odsto srpske populacije koja živi na KiM, rekao je Dimkić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.