EVO ŠTA EU MISLI O PLATFORMI PRIŠTINE: Odgovor Maje Kocijančić je TOTALNI ŠOK!
Problem prevelik, reči premalo: Maja Kocijančić, Foto: Zorana Jevtić

šta je sad ovo?

EVO ŠTA EU MISLI O PLATFORMI PRIŠTINE: Odgovor Maje Kocijančić je TOTALNI ŠOK!

Ona je dodala da "u novembru prošle godine donesena odluka vlade Kosova da uvede carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije od pomoći za stvaranje nužnih uslova za dijalog

Objavljeno:

Evropska unija "ne komentariše stavove pojedinih strana" u dijalogu Beograd-Priština i traži da vlasti u Prištini ukinu carine od 100 odsto na robu iz Srbije kako bi se pregovorima u dijalogu došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg rešenja odnosa Srbije i Kosova, izjavila je danas u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

To je bio njen jedini komentar na traženje novinara da kaže da li EU ne smatra udarcem i prekidom dijaloga zakon i platforu koji je usvojila skupština u Prištini s ključnim stavovima da pregovori moraju dovesti do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije, ukidanja rezolucije 1244 SB UN, kao i da Zajednica srpskih opština ne može imati izvršna ovlašćenja.

- Kao posrednik Evropska unija ne komentariše stavove pojedinih strana u dijalogu i jedino pregovorima može doći do sporazuma koji je od interesa za gradjane Kosova, Srbije i regiona - rekla je Kocijančič.

Ona je dodala da "u novembru prošle godine donesena odluka vlade Kosova da uvede carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije od pomoći za stvaranje nužnih uslova za dijalog i zato ponavljamo zahtev EU, kao i SAD koje podržavaju dijalog i drugih partnera, da se odmah ukinu te carine".

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini je takodje podvukla da sporazum Beograd-Priština mora biti saglasan medjunarodnom pravu i dobiti podršku EU i svim država članica Unije.

BONUS VIDEO:

DRŽAVNI VRH OVOG JUTRA U PREDSEDNIŠTVU: Vulin i Stefanović dolaze na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.