AMERIKANCI NEKA NE SVRAĆAJU KOD NAS, NEGO DIREKTNO U PRIŠTINU: Dačić tvrdi da EU BLOKIRA dogovor s PRIŠTINOM!
Ima svoje viđenje: Ivica Dačić, Foto: Beta

UVEK DIREKTAN

AMERIKANCI NEKA NE SVRAĆAJU KOD NAS, NEGO DIREKTNO U PRIŠTINU: Dačić tvrdi da EU BLOKIRA dogovor s PRIŠTINOM!

Ne mislim da SAD igraju dvostruku igru. Ali, to čine neke evropske zemlje jer ne žele da se dogovor postigne brzo i na principima na kojima se do sada razgovaralo

Objavljeno: 07.03.2019. 13:53h
  • 1

Pojedine zemlje EU igraju dvostruku igru i ne žele da se postigne dogovor o Kosova i Metohije u kojem one nisu vodeći faktor, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istovremeno pozdravio pojačanu angažovanost SAD u rešavanju kosovskog pitanja.

 

Dačić je, odgovarajući na pitanje šta očekuje od posete američkog podsekretara za političke poslove Dejvida Hejla Beogradu i da li Vašington preuzima primat u pregovorima, rekao da angažovanost SAD ne može da zameni pregovarački proces, ali da može da pomogne njegovom odblokiranju, ako se ukinu takse Prištine.

- Mnogo delegacija je iz SAD već dolazilo, svi krenu u Prištinu pa svrate i kod nas. Što se nas tiče, ne moraju da dolaze u Beograd, neka reše sa Prištinom da se ukinu takse i mi idemo dalje - poručio je Dačić u Palati Srbija nakon sednice Međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije.

On je primetio da se prustip SAD prema Srbiji promenio i da se na Srbiju više ne gleda kao na "lošeg momka", kao i da SAD ne mogu da shvate kako je moguće da Priština neće da ih posluša i ukine takse.

- I meni je to neverovatno, i pomalo sumnjivo, ali ne mislim da SAD igraju dvostruku igru. Ali, to čine neke evropske zemlje jer ne žele da se dogovor postigne brzo i na principima na kojima se do sada razgovaralo i u kojem oni nisu vodeći - rekao je ministar Dačić.

On kaže i da to što niko ne može da natera Prištinu da promeni odluku o taksama treba da navede one koje su ih podržavali da se zapitaju šta su stvorili.

Ministar je primetio da međunarodni zvaničnici da u želji da "povuku uši" svima priznaju da je Priština kriva, ali zameraju Beogradu što nije dozvolio prijem Kosova u Interpol i što lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, tvrdeći da Srbija tako ometa dijalog.

- Svi koji dođu sa takvom temom, čuće odgovor: sve dok se ne vrati stanje u broju zemalja koje su priznavale Kosovo kao nezavisno pre Brisela Srbija neće stati - poručio je Dačić.

- Nismo se u Briselu dogovarali da Kosovo bude član međunarodnih organizcija, ali ako to bude deo razgovora, to je onda druga stvar - podvukao je Dačić.

BONUS VIDEO:

UKINUT PRITVOR SIMONOVIĆU: Predsednik opštine Grocka izlazi na slobodu (KURIR TV)

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media