POZIVAM POLICIJU DA REAGUJE, U ORAHOVCU SU SRBI IZLOŽENI NAPADIMA VANDALA: Đurić ŽESTOKO odgovorio PRIŠTINI
Još jedno skrnavljenje spomenika: Marko Đurić, Foto: Printscreen/RTS1

posle gnusnog napada

POZIVAM POLICIJU DA REAGUJE, U ORAHOVCU SU SRBI IZLOŽENI NAPADIMA VANDALA: Đurić ŽESTOKO odgovorio PRIŠTINI

Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga dogadja napad na taj spomenik

Objavljeno: 07.03.2019. 10:19h
  • 156

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, povodom skrnavljenja spomenika u Velikoj Hoči kod Orahovca, da su ekstremisti sinoć počinili "još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji".

 

- Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik - naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

On je napisao da je "rušenje krsta znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim simbolima" i podsetio da se uskoro navršava 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, "da se pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao".

Prema njegovim rečima, mali broj preostalih Srba u orahovačkoj opštini, koji "žive pod stravičnim pritiskom, izloženi čestim pretnjama i provokacijama" predstavljaju "simbol stradanja i obespravljenosti našeg naroda i živi dokaz da su sve priče o multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji samo fraza".

On je istakao da je nedaleko odatle više puta rušena i spomen-ploča otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i da je tek ove godine, nakon bezbrojnih apela kolega novinara i Srbije, "neko zaista i uhapšen zbog ekstremističkog iživljavanja nad srpskim spomen-obeležjima".

- Očekujem i zahtevam da policija bude jednako efikasna i u ovom slučaju, jer ekstremističko divljanje Albanaca u opštini Orahovac poprima veoma zabrinjavajuće razmere - rekao je Đurić.

BONUS VIDEO:

BAHATA VOŽNJA U CENTRU BEOGRADA: Pogledajte obilaženje kroz čisto crveno (VIDEO)

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media