JEZIVA SCENA NA ZADUŠNICE U PRIŠTINI: Srbi su se jedva probili do grobova NAJMILIJIH, a onda ih sačekao ŠOK! (FOTO)
Uništavaju sve što mogu..., Foto: Printscreen

ni groblja im nisu sveta

JEZIVA SCENA NA ZADUŠNICE U PRIŠTINI: Srbi su se jedva probili do grobova NAJMILIJIH, a onda ih sačekao ŠOK! (FOTO)

Groblje je zaraslo u korov, a sve se više uočavaju prazni grobovi, navodeći da Srbi koji su se iselili iz Prištine iz godine u godinu prenose posmrtne ostatke svojih članova porodice koji su tu bili sahranjeni

Objavljeno: 02.03.2019. 18:28h
  • 1

Malobrojni Srbi obišli su danas na Zadušnice grobove svojih najmilijih na prištinskom groblju, a paroh prištinski Saša Mitrović apelovao je na sunarodnike da ne vrše ekshumaciju posmrtnih ostataka svojih bližnjih i ne prenose ih sa groblja u Prištini.

 

Groblje je zaraslo u korov, a sve se više uočavaju prazni grobovi, navodeći da Srbi koji su se iselili iz Prištine iz godine u godinu prenose posmrtne ostatke svojih članova porodice koji su tu bili sahranjeni.

- Apelujem i ovom prilikom na članove porodica da ne odnose ostatke svojih srodnika, svojih bližnjih sa groblja, zato što to nije njihova želja. Njihova želja je da oni počivaju ovde na ovoj zemlji - rekao je Mitrović.

Nekoliko stotina Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice jutros je na zimske Zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.

foto: Printscreen

Srbi su do groblja na kome je oko 90 posto spomenika porušeno stigli autobusima i bez pratnje policijske službe na Kosovu.

Svaki put kada dođu na groblje u južnom delu grada da zapale sveće za duše mrtvih, Mitrovčani jedva da mogu da pronađu grobove svojih najmilijih.

- Osećanja su mi pomešana. Volim da dođem i obiđem grobove svojih najmilijih ali uvek kada dođemo, nešto novo je polomljeno - rekla je Slavica Jargić.

Obnovljena je jedino kapela. Umrli Srbi na ovom groblju se ne sahranjuju od 1999. godine.

BONUS VIDEO:

U FRANCUSKOM FILMU DIVLJI I SRBIN PAVLE DRAGAŠ: Napravio sam omaž Pikcu iz Roda! Replike na srpskom su spontano nastale (KURIR TV)

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media