OVOLIKO JE PARA TREBALO ZA STVARANJE KOSOVSKE DRŽAVE: Rama priznao ko je sve finansijski podržao Albance!
Edi Rama, Foto: Printscreen Youtube

otkrio!

OVOLIKO JE PARA TREBALO ZA STVARANJE KOSOVSKE DRŽAVE: Rama priznao ko je sve finansijski podržao Albance!

Rama je ocenio da Albanci žive bolje ne samo u Albaniji, već i u Severnoj Makedoniji! 

Objavljeno: 01.03.2019. 18:18h
  • 1

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da istorija Kosova govori da je priča o ujedinjenju doprinela slobodi te teritorije, ističući da Kosovo danas nije Kosovo koje svi Albanci žele.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da istorija Kosova govori da je priča o ujedinjenju doprinela slobodi te teritorije, ističući da Kosovo danas nije Kosovo koje svi Albanci žele.

- Istorija Kosova je istorija ujedinjenja. U to je uloženo više od pola milijarde evra kojima su ljudi izvan kosovske i bogate albanske dijaspore doprineli oslobađanju Kosova. Ujedinjenje je doprinelo Kosovu koje imamo danas. Ali Kosovo koje želimo nije Kosovo koje imamo danas - rekao je Rama na skupu albanske dijaspore u Tirani, na kojem učestvuje i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači.

Kosovo koje Albanci žele bi trebalo da bude priznato od svih država sveta, Kosovo u članstvu UN, NATO i EU. "To je izazov kojem svako od nas treba da da svoj doprinos", rekao je Rama, preneo je Telegrafi.

Ukazao je da se Kosovo danas suočava sa istorjskim izazovom, koji bi trebalo da definiše kako će za 30 godina živeti oni koji danas još nisu rođeni.

Pema njegovim rečima, ništa opasnije po Albance je kada su podeljeni i deluju jedni protiv drugih. "Uvek je bilo i uvek će biti najopasnije kada Albanci deluju jedni protiv drugih zarad sitnih političkih interesa, pretvarajući se u ''zastavu'' i ''oružje'' koji bi se borili jedni protiv drugih, kada se dele na dobre i zle, na izdajnike i patriote, đavole i svece", rekao je Rama.

Osvrnuvši se na period između prošlog i današnjeg skupa dijaspore, Rama je ocenio da Albanci žive bolje ne samo u Albaniji, već i u Severnoj Makedoniji, gde se posle toliko godina, kako je rekao, govori albanski jezik. "Zainteresovani smo da ta država postoji, da napreduje ka evroatlantskim integracijama i Albanci tamo da budu u boljem položaju nego što su bili. Bez Albanaca ne bi bilo ni Severne Makedonije", rekao je Rama.

Pozvao je Albance u Crnoj Gori da se ujedine i izađu na lokalne izbore, koji će nakon dve decenije biti održani 3. marta u samostalnoj opštini Tuzi, da glasaju za zajednicku Albansku listu i ostave po strani nepotrebne sukobe.

- Ujedinite se i ne dozvolite da budete poraženi zbog nepotrebnih sukoba - naveo je Rama.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media