AMERIKANCI POVLAČE TRUPE S KOSOVA I PRETE ZATVARANJEM BONDSTILA! Evo šta je VAŠINGTON poručio PRIŠTINSKIM LIDERIMA
Prijateljstvo više nije tako jako, Foto: Printscreen

odjeci posete

AMERIKANCI POVLAČE TRUPE S KOSOVA I PRETE ZATVARANJEM BONDSTILA! Evo šta je VAŠINGTON poručio PRIŠTINSKIM LIDERIMA

Pored Srpske liste, SAD delegacija se nije sastala ni sa predsedavajućim Skupštine Kosova, Kadrijem Veseljijem, kao ni predstavnicima pokreta Samoopredeljenje

Objavljeno:

Nakon dvodnevne posete delegacije američkog saveta za nacionalnu bezbednost Kosovu mogle su se čuti brojne poruke, kosovski predsednik poziva na institucionalno jedinstvo i sprovođenje „prijateljskih saveta SAD“, kosovski premijer poručuje da će takse ostati na snazi i da će ubrzati proces priznavanja Kosova od strane Srbije, a iz američke ambasade upozoravaju da takse podrivaju partnerstvo Kosova i SAD.

Pored zvaničnih poruka i saopštenja, kosovski mediji bruje i o nezvaničnim informacijama o tome šta bi mogle da budu naredne sankcije protiv Kosova.

Posle odbijanja vize Haradinaju i otkazivanja učešća vladi Kosova u programima Maršalovog centra, prištinski mediji spekulišu da bi sledeća mera SAD protiv Kosova mogla biti povlačenje američkih trupa sa Kosova.

T7 televizija tvrdi da je imala uvid u tekstualnu poruku koju je kosovski predsednik, Hašim Tači, prosledio nekim poslanicima u kojoj pominje „opasnost i pretnje po Kosovo ukoliko zahtevi SAD ne budu ispoštovani“.

Sadržaj poruke „otkriva Tačijevu nervozu, a pominje se i opasnost od zatvaranja vojne baze Bondstil“, tvrdi T7.

Na neimenovane izvore se poziva i Klan Kosova koji navodi da „su dva izaslanika koja su došla u Prištinu sugerisala da može doći do zatvaranja baze Bondstil“.

Kohini neimenovani izvori takođe su saznali da su zvaničnici SAD rekli da „Kosovo ne treba da se dovede u situaciju da Amerika razmisli o mogućnosti povlačenja trupa sa Kosova“. Isti izvori su naveli i da su dva zvaničnika prenela stav da Bela kuća podržava razgraničenje ukoliko se sa tim usaglase obe strane, ali ne i razmenu teritorija.

I Bota sot donosi detalje sastanka. Kako navode, kosovskim liderima je stavljeno do znanja da „se u Vašingtonu stvorila percepcija da je Kosovo postalo destruktivno, a Srbija konstruktivna u odnosu prema pravno-obavezujućem sporazumu“, što je percepcija koja ranije nije postojala u Vašingtonu.

Ipak izvor na koji se oslanja Bota Sot dodaje i da su SAD uverile kosovsku stranu da će raditi na „zautavljanju agresivne kampanje Srbije“.

- Zaustavićemo srpsku stranu u destruktivnom pristupu Kosovu, kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem planu - obećali su Amerikanci, tvrdi izvor Bota Sot.

Navode još i da će sporazum koji će dovesti do međusobnog priznanja motivisati Vašington da pregovara sa Rusijom da ne sprečava članstvo Kosova u UN.

Delegacija SAD susrela se u poslednja dva dana sa kosovskim predsednikom, kosovskim premijerom, članovima pregovaračkog tima, poslanicima opozicije i predstavnicima civilnog društva.

Od srpskih političkih predstavnika na Kosovu, poziv za sastanak dobili su i Slobodan Petrović i Nenad Rašić, ali ne i Srpska lista.

Pored Srpske liste, SAD delegacija se nije sastala ni sa predsedavajućim Skupštine Kosova, Kadrijem Veseljijem, kao ni predstavnicima pokreta Samoopredeljenje.

BONUS VIDEO:

VELIKI POŽAR KOD ARANĐELOVCA: Građani u strahu da vatreba stihija ne dođe do naselja (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.