ZA SADA JE KOSOVO GOTOVA STVAR! Jeremić: Slede sastanci u Vašingtonu, biće potrebno mnogo diplomatske veštine
"Povodom posete Vašingtonu, u Srbiji očekujem kritike, napade, spekulacije, desetine novih naslovnih strana u provladinim tabloidima...", Foto: Beta/Emil Vas

NARODNA STRANKA

ZA SADA JE KOSOVO GOTOVA STVAR! Jeremić: Slede sastanci u Vašingtonu, biće potrebno mnogo diplomatske veštine


Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, istakao je da su rešavanje kosovskog pitanja i bojkot institucija i izbora dve teške tačke za SZS

Objavljeno:

Narodna stranka je objavila saopštenje povodom posete Vuka Jeremića Vašingtonu, gde će se, između ostalog, razgovarati i o Kosovu.

Saopštenje Narodne stranke vam prenosimo u celosti.

- Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić najavio je danas da će sledeće nedelje u ime Saveza zvanično posetiti Vašington kako bi pokušao da otkloni opasnost da se Amerika postavi tako da se promene u Srbiji ne dogode zarad toga da samoproglašeno Kosovo ove godine postane član UN. „Poseta Vašingtonu neće biti ni laka niti jednostavna, biće potrebno mnogo diplomatske veštine, jer Amerika računa na Aleksandra Vučića. Nedavno smo razgovarali sa predstavnicima američke administracije koji su nam jasno stavili do znanja da Amerika neće menjati svoj stav o Kosovu i da je za SAD to gotova stvar. Preneli su nam i da Vašington ne podržava bojkot institucija u Srbiji niti bojkot budućih izbora, prevremenih ili redovnih“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare. Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, istakao je da su rešavanje kosovskog pitanja i bojkot institucija i izbora dve teške tačke za SZS, jer je pozicija Saveza po tim pitanjima potpuno suprotna stavovima američke administracije.

foto: Filip Plavčić

Predsednik Narodne stranke dodao je da je u Vašington trebalo da otputuje delegacija SZS koju bi on predvodio kao predsedavajući Savezu, ali da je došlo do promene, tako da će Jeremić ipak sam otputovati u SAD. Jeremić je naveo da će u Vašingtonu imati sastanke sa predstavnicima Kongresa SAD, Stejt departmenta i generalnim sekretarom Organizacije američkih država, da će razgovarati sa nekim od najuticajnijih američkih medija, a održaće i predavanje na Diplomatskoj akademiji Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu, koja je jedna od najprestižnijih svetskih institucija tog profila. Predsednik Narodne stranke i predsedavajući SZS podsetio je da je predsednik SAD Donald Tramp predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslao dva pisma u prethodnih mesec dana u kojima pominje okončanje pregovora o budućem i konačnom statusu Kosova i Metohije, i dodao da se, sudeći po sadržaju tih pisama, od Srbije očekuje da učini „poslednji korak“.

„Povodom posete Vašingtonu, u Srbiji očekujem kritike, napade, spekulacije, desetine novih naslovnih strana u provladinim tabloidima... Ali mi nemamo izbora osim da se angažujemo sa celim svetom, a naročito sa onim delovima sveta koji imaju i te kako uticaja na domaća zbivanja, jer samo tako možemo doći do promena“, naveo je Jeremić. „Posle Vašingtona, gde ću predstavljati SZS, boraviću i u Njujorku i kao bivši predsednik Generalne skupštine otvoriti godišnji skup omladine Ujedinjenih nacija, pred 2.000 studenata iz celog sveta. Potom ću, kao predsednik Narodne stranke, u Čikagu prisustvovati osnivanju prvog odbora Narodne stranke u dijaspori“, rekao je Jeremić. Jeremić je, povodom polemike u javnosti o navodima nekih govornika na protestima širom Srbije, istakao da je reč o slobodnim i građanskim protestima na kojima niko nikome „ne naređuje šta da priča“, i istakao da je slobodno izražavanje različitih stavova sastavni deo demokratije.

„Sa druge strane, postoji i Sporazum sa narodom, koji je teško zamisliv bez Saveza za Srbiju koji je bio inicijator i inspirator Sporazuma. Dok je Saveza i Narodne stranke u Savezu, politika po pitanju Kosova i Metohije će biti precizna, jasna i definisana onako kako piše u programu od 30 tačaka, a to znači da rešenje za budući status Kosova mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekao je Jeremić. Jeremić je rekao da je tokom njegovog predsedavanja Savezu u februaru održana prva konferencija SZS, osnovana je Asocijacija slobodnih odbornika, dogovoren je i objavljen Sporazum sa narodom, protesti su se proširili na više od 80 gradova širom Srbije, a pokrenuta je i značajna diplomatska aktivnost i uređen je način odnosa sa predstavnicima međunarodne zajednice. „Zvanično smo posetili smo Brisel i Berlin. Jedan od osnivača Saveza Dragan Đilas posetio je Skoplje, a predsednik Dveri Boško Obradović je bio u Moskvi, to nisu bile zvanične posete Saveza, ali su bile takođe izuzetno važne“, rekao je Jeremić - pisalo je u izjavi Narodne stranke.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.