RAMUŠ HARADINAJ NOVI PREMIJER SRBIJE??? Verovali ili ne, ovo je moguće ako slušamo MARKA VIDOJKOVIĆA!
Ako je ostatak Srbije normalniji, naglasio je Vidojković, onda će i Kosovo da mu bude bliže., Foto: Petar Lazović

REŠENJE?!

RAMUŠ HARADINAJ NOVI PREMIJER SRBIJE??? Verovali ili ne, ovo je moguće ako slušamo MARKA VIDOJKOVIĆA!

Rekao je da bi bilo korisnije da KFOR ostane na Kosovu "jedno 100 godina"

Objavljeno:

Pisac Marko Vidojković je, kao mogućnost kompromisa, predložio da Kosovo i Srbija naprave federaciju ili konfederaciju, i da se, na primer, Albancima obećaju premijersko mesto i određen broj ministarstava.

- Teško je da Beograd i Priština u ovom trenutku mogu da postignu neki valjan sporazum, pre svega zato što su partneri u švercu i nisam siguran da oni mogu da se dogovore oko bilo čega, osim oko podele plena - ocenio je Vidojković u serijalu razgovora Kosinus novinske agencije FoNet.

On je, kao lažnu dilemu, označio pitanje da li je bolji sporazum ili zamrznuti konflikt i napomenuo da nije sporazum ako ti neko zavrne uvo i kaže "sad potpiši ovo".

Ne bih rekao da je reč o zamrznutom konfliktu, možda je pre o zamrznutom miru, rekao je Vidojković i ocenio da bi bilo korisnije da Kfor ostane "jedno 100 godina na Kosovu".

Vidojković je predložio da Kosovo i Srbija naprave federaciju ili konfederaciju a da se Albancima obećaju premijersko mesto i određen broj ministarstava.

On je, međutim, siguran da je to kompromis na koji niko ne bi pristao u ovom trenutku. Bilo kakvo razgraničenje Kosova i Srbije je anticivilizacijski potez i "korak unazad", bilo da se radi o razmeni teritorija ili stanovništva, predočio je Vidojković.

Kako je upozorio, ako dođemo dotle da moramo na takav način da postajemo civilizovani, onda nikad nećemo postati civilizovani i zato se tome, kaže, opire.

Vidojković mogućnost da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN) vidi preko Albanije i podseća da "oni već pričaju o ukidanju međusobnih granica, a zna se i da Kosovari ne vole svoju zastavu, oni vole albansku".

Prema njegovom mišljenju, "treba možda razmišljati malo van zadatih okvira, pa onda shvatiti da Kosovo može u UN kao produženi deo Albanije".

Referendum u Srbiji o Kosovu za Vidojkovića je bespotreban, pošto je već održan 1998. godine kada su građani odlučili da "ne sme strana čizma da dođe na Kosovo".

Tako da smo, kaže, "ispucali" taj referendum.

Sada bi bilo kakav drugi značio da se vlast skriva iza naroda, što ne bi bilo prvi put.

To je karakteristično, predočio je Vidojković, jer su i ta vlast iz 1998. godine i ova sada potpuno iste.

Na pitanje šta za njega lično znači Kosovo, on je odgovorio da je tamo bio samo jednom, i to 2016. godine, na severu, tako da "ne može reći, poput drugih, da mu je ne znam kakav deo duše".

To je samo deo jednog grubog kršenja međunarodnog prava, ukazao je Vidojković i poručio da "mi ne moramo da olakšavamo da se to dalje dešava".

Prema njegovom stavu, "Kosovo je nama teg oko vrata 35 i više godina, i zašto ne bi to bilo još i 150 godina, jer nije bitno Kosovo, bitno je šta smo mi napravili od ostatka ove zemlje".

Ako je ostatak Srbije normalniji, naglasio je Vidojković, onda će i Kosovo da mu bude bliže.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Fonet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.