TAČI I HARADINAJ SU KRVOLOČNI ZLOČINCI, MESTO IM JE U HAGU: Francuz OTKRIVA šta je VIDEO dok je SLUŽBOVAO na KOSOVU
Spašavali Srbe od OVK: Francuski pripadnik KFOR-a, Foto: Printscreen

istina je samo jedna

TAČI I HARADINAJ SU KRVOLOČNI ZLOČINCI, MESTO IM JE U HAGU: Francuz OTKRIVA šta je VIDEO dok je SLUŽBOVAO na KOSOVU

Članovi OVK su proveli tri dana u manastiru, pljačkajući ga i uništavajući ga. Otišli su i vratili se nekoliko sati kasnije, da bi nastavili tamo gde su stali

Objavljeno:

Prošlo je skoro dvadeset godina otkako je, tada kao pukovnik i predvodnik francuskih specijalnih jedinica, Žak Ogar ušao na Kosovo i Metohiju da pripremi odlazak srpskih i ulazak međunarodnih snaga. Već tada je bio svedok zločina pripadnika OVK, za koje još niko nije odgovarao.

U razgovoru za srpske medije, objašnjava da je odmah po dolasku čuo da su Srbi, Romi i Albanci, koje je OVK gledala kao nelojalne, mučeni i da su nestajali.

– Kada sam se vratio na Kosovo posle desetak godina, jedan mladi Srbin i njegova supruga u Gračanici su mi prvi put govorili o „žutoj kući“. Bio sam užasnut, ali me to, s druge strane, nije iznenadilo, imajući u vidu iskustvo sa terena – ističe Ogar.

foto: Printscreen

* S kim ste tada najviše komunicirali na Kosovu?

– Bio sam u kontaktu sa odgovornima iz OVK za tu zonu, Rahmanom Ramom i Samijem Luštakuom, koji se trenutno nalazi u Hagu. S njim sam odmah imao konflikt, kada se dogodio napad na manastir Devič. Članovi OVK su proveli tri dana u manastiru, pljačkajući ga i uništavajući ga. Otišli su i vratili se nekoliko sati kasnije, da bi nastavili tamo gde su stali. Naišli su na moje ljude koji su tražili da se predaju. Odbili su i pripucali. Pripadnici moje jedinice su uzvratili. Nekoliko njih su ubili ili ranili i očistili teren. Sutradan ujutro došao je Luštaku da se žali, kako ih mi, „saveznici“, ubijamo. Rekao sam mu da će završiti na sudu kao odgovaran za zločine koje čine njegovi ljudi i poručio mu da povedu računa o tome šta će ubuduće da rade, jer ćemo svaki put tako reagovati. Sada je u Hagu. Naravno, nisu me zvali da svedočim.

* Dik Marti, kao i Karla del Ponte pre njega, kaže da su dokazi nestajali u Hagu?

Francuski tužilac na službi u Briselu, koji me je u julu 2014. posetio u mojoj pariskoj kancelariji, a koji je istraživao zločine na Kosovu, rekao mi je da imaju čvrste dokaze na osnovu kojih Tači, Haradinaj, Luštaku i drugi neće moći da se izvuku. Ali je dodao i da će u isto vreme sve biti veoma komplikovano, jer mnogi svedoci nestaju. Čim lideri s Kosova identifikuju nekog svedoka, on, gle slučajnosti, nestane. Desi mu se saobraćajna nesreća ili neka druga nevolja. Tužilac mi je rekao da je sa interesovanjem čitao moju knjigu i pitao me je da li sam spreman da svedočim. Naravno, pristao sam. Procenio je da će za dve godine sve biti završeno. Četiri i po godine su prošle od tada, a on se nikad više nije pojavio.

* Nije vas bilo strah da svedočite, u situaciji kada svedoci nestaju kao na traci?

– Ni najmanje! Ponekad mi prete oni koji se kriju na društvenim mrežama. Znam da se i kosovska tajna služba interesovala za mene. Imam danas neprijatelje na Kosovu i u Ruandi. Hašim Tači i Pol Kagame su iste američke marionete koje je postavila Madlen Olbrajt. Naći ćete istu mrežu iza njih. Svi ćemo jednoga dana umreti. Niko ne zna dan i čas. Nemam problem s tim. Jedino se, kao vernik, nadam da neću otići u pakao. Ako treba da umrem sutra, umreću, ako to treba da se dogodi za četrdeset godina, dogodiće se tada. To me neće sprečiti da kažem ono što znam i što treba da kažem. A pre toga, znaću da se branim.

* O čemu ste hteli da svedočite a nisu vam dali priliku?

– O ratnim zločinima. O opštem ponašanju pripadnika OVK koji su napadali nevine i ubijali ih. Jedne večeri, na primer, moja ekipa specijalnih francuskih snaga bila je u patroli severno od Kosovske Mitrovice u Starom Trgu. U radničkom naselju naletela je na dva velika džipa u kojima su bili pripadnici OVK. Pljačkali su stanove u kojima su živeli Srbi. Radilo se o starim i nemoćnim ljudima. Prislanjali su im pištolje na čelo, tražeći da odmah odu, uz pretnju da će ih, u suprotnom, likvidirati. Jednog čoveka su tako već bili ubili. Uhvatili smo ih, fotografisali i podatke o njihovom identitetu predali žandarmima, koji su u međuvremenu stigli na Kosovo. To su precizni primeri ratnih zločinaca. Tokom dvadesetak dana imali smo mnogo takvih slučajeva.

* I dalje mislite da se rešenje za Kosovo nalazi u Rezoluciji 1244?

– Nisam Srbin, i zato ne mogu da dam savet. Ali kao prijatelj Srbije, mogu da kažem samo to da je ta rezolucija dobra osnova za razgovore i da je i dalje na snazi. Ona potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom, bez obzira na to da li su tamo većina Albanci ili Srbi. Kosovska država je ilegalna.

foto: Printscreen

* Na kraju ste se sprijateljili sa Srbima?

– Pozitivna strana ovih teških događaja je što sam upoznao Srbiju i Srbe. Mnogo volim vašu zemlju. Žao mi je samo što nisam korektno naučio srpski jezik, već znam tek poneku reč. Znanje jezika je važno za još bliži kontakt sa ljudima. Imam mnogo prijatelja u Srbiji i posećujem ih kad god mogu. Krajem marta sam pozvan da učestvujem na jednoj komemoraciji povodom obeležavanja dvadeset godina od NATO bombardovanja. Naravno, doći ću.

SA HAŠIMOM NA DORUČKU

Hašima Tačija sam slučajno video u jednom hotelu u Rimu pre godinu i po. Bio je na doručku za stolom pored mog stola. Steglo mi se grlo. Išao sam poslovnim povodom i bio sa prijateljima koji su se zabrinuli da slučajno ne dođe do skandala. Zajedno smo ušli i u lift. Bio je sa svoja dva telohranitelja, gledali smo se oči u oči, ali sam uspeo da se suzdržim i ništa nisam rekao. Raspitivao sam se posle toga zbog čega je bio u Rimu i saznao da ga je tada primio papa Franja, što me je revoltiralo.

BONUS VIDEO:

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U CENTRU PODGORICE: Automobil dignut u vazduh, vozač ispao kroz prozor, bore mu se za život (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.