NOVI POKUŠAJ OTIMAČINE I PLJAČKE SRPSKE TREPČE: Đurić upozorio međunarodnu zajednicu da se ne igra vatrom!
"Na delu je nastavak pokušaja otimanja i pljačke naše Trepče iz 2016. godine", Foto: Beta / Miloš Miškov

IGRANJE SA VATROM

NOVI POKUŠAJ OTIMAČINE I PLJAČKE SRPSKE TREPČE: Đurić upozorio međunarodnu zajednicu da se ne igra vatrom!

Upozorio međunarodnu zajednicu da bi sprovođenje u delo statuta "Trepče" proizvelo posledice po dijalog Beograda i Prištine

Objavljeno: 14:40h

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KIM Marko Ðurić pozvao je danas međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje zakona o statutu rudarskog kombinata "Trepča" koji je noćas usvojila prištinska skupština, navodeći da bi to imalo iste posledice po dijalog kao i "anticivilizacijske takse" za robu iz Srbije.

Ðurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je parlament u Prištini pod okriljem noći doneo zakon o statutu "Trepče" kojim se otima stretški kombinat koji upošljava 3.500 radnika.

- Na delu je nastavak pokušaja otimanja i pljačke naše Trepče iz 2016. godine. Nema sumnje da je Trepča jedan od strateških resursa i oni koji su se nameril da otmu kombinat, namerili su se da preseku vitalni dotok egzistencije našem narodu - rekao je Ðurić.

On je upozorio međunarodnu zajednicu da bi sprovođenje u delo statuta "Trepče" proizvelo posledice po dijalog Beograda i Prištine, kao i takse koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Na pitanje šta očekuje od međunarodne zajednice imajući u vidu da takse još nisu ukinute, Ðurić je podsetio na pismo američkog predsednika SAD Donalda Trampa Beogradu i Prištini u kojem je naveo želju za nastavak dijaloga, a Prištinu je pozvao da se suzdrži od jednostranih poteza.

- Šta je primena statuta nego novi jednostrani potez? Mi ćemo u saradnji sa svim partnerima u međunarodnoj zajednici i stalnim članicama Saveta bezbednosti Rusijom, Kinom, ali i SAD razgovarati i konsultovati se na koji način da se ovakva praksa ne ponavlja - rekao je Ðurić.

On je naveo da će statut "Trepče" sigruno biti tema ako u narednim danima bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

- Siguran sam da će naši predstavnici obavestiti države članice o ovakvim nastojanjima, a još jednom upozoravam sve da se ne igraju s ovim zato što je to igranje sa vatrom - poručio je Ðurić.

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.