AKO ALBANCI PROVOCIRAJU, UPADAMO NA KOSOVO: Vojska na severu spremna da dejstvuje!
Kosovska policija, Foto: AP

BRITANSKI STRUČNJAK OTKRIO

AKO ALBANCI PROVOCIRAJU, UPADAMO NA KOSOVO: Vojska na severu spremna da dejstvuje!

Kosovo i Metohiju Les vidi kao najnestabilniji deo Balkana

Objavljeno: 02.02.2019. 17:37h
  • 229

Bilo kakav korak Kosova prema ujedinjenju sa Albanijom, što je za njih jedini način da reše svoj status, primorao bi Srbiju da anektira severni deo Kosova. To bi otvorilo pitanje granica Srbije, radikalizovalo politiku unutar zemlje i odrazilo bi se na Republiku Srpsku.

Ovu tezu izneo je u predavanju u Banjaluci Timoti Les, istraživač Geopolitičkog foruma Unverziteta Kembridž. Samo malo pre ovog predavanja, predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik je u Beogradu ponovio da je nemoguće da se izbegne uticaj rešenja kosovskog pitanja na situaciju u BiH.

Upravo Kosovo i Metohiju Les vidi kao najnestabilniji deo Balkana, jer se Priština, u pokušaju da promeni svoj status, nalazi na pola puta tranzicije ka državnosti. Pokušajima da se izvuče iz pravne neizvesnosti u kojoj se nalazi, Priština će, prema Lesovom uverenju, pokrenuti lanac događaja koji bi mogao da dovede do prekomponovanja na Balkanu:

– Ako Bošnjaci smanje pritisak na Srbe i daju Hrvatima veću autonomiju, BiH bi potencijalno mogla da preživi kao radikalna i veoma decentralizovana zemlja. U suprotnom, ako pritisak ode predaleko, verovatno će doći trenutak kada će se srpsko rukovodstvo suočiti s pitanjem o formalnoj nezavisnosti.

On ističe da Bošnjaci treba da shvate da ne mogu nastaviti da forsiraju BiH unedogled, kada je jasno da je balans snaga, kada se Zapad povuče iz celokupne slike, na strani Srba i Hrvata.

– Građani Republike Srpske više puta su naglasili da žele da vladaju sami sobom, da imaju autonomiju, svoje nadležnosti. U takvim okolnostima, malo je verovatno da će BiH preživeti kao jedinstvena država u sadašnjim granicama.

Politički analitičar Srđan Perišić kaže da je u priči o statusu Kosova i posledicama na RS i BiH ključno da srpski političari ne dozvole da se ta pitanja rešavaju samo sa zapadnim silama, već moraju aktivno da uključe Rusiju.

BANJALUKA DA SLEDI BEOGRAD

Željko Budimir, stručnjak za međunarodne odnose, ističe da srpski političari moraju da paze prilikom izjava o zameni teritorija Kosova i Srpske i da to ne sme da bude njihova teza.

– Na Zapadu postoji stav da ovo neće dopustiti. RS mora da ostane dosledna u praćenju politike Srbije, a posebno oko vojne neutralnosti.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Aleksandar Nećak

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media