MISTERIJA HARADINAJEVIH USLOVA: Šta ZAISTA stoji iza pisma koje je Ramuš poslao ZAPADU?
Ramuš Haradinaj, Foto: AP / Visar Kryeziu

hoće međunarodnu konferenciju

MISTERIJA HARADINAJEVIH USLOVA: Šta ZAISTA stoji iza pisma koje je Ramuš poslao ZAPADU?

Glavni akcenat je na tome da nema razmene teritorija

Objavljeno:

Međunarodna konferencija koju je Haradinaj zatražio, biće na štetu ili u korist Kosova? Iniciranje međunarodne konferencije za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije jedan je od uslova koje je premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, predstavio zemljama Kvinte za 100% smanjenje poreza na robu uvezenu iz Srbije. Ali kakav će uticaj ovaj uslov imati na trenutne okolnosti na Kosovu?

Savetnik kosovskog premijera Erold Belegu, na RTV 21, izjavio je da je premijer Haradinaj bio obavezan da pošalje ovo pismo državama Kvinte zbog pritiska koji je imao za ukidanje poreza. Prema njegovim rečima, uslovi navedeni u pismu zemljama Kvinte imaju samo jedan zahtev, priznanje Kosova od strane Srbije.

"U principu, ako sve to pročitate, to je samo rečenica koju je premijer govorio od prvog dana, i to je ono što tražimo da se prizna, zapravo sve ostale stvari koje su kroz taj papir navedene su o priznavanju. Naravno, nemojmo zaboraviti da je glavni akcenat u pismu to da nema razmene teritorija. Tražimo garancije od međunarodnih faktora da neće biti promene teritorija i da će format koji će biti postignut biti predložen na konferenciji".

Analitičar Ramuš Tahiri procenio je da je pismo premijera dobro dokumentovano i da, prema njegovim riječima, ako bi ga prihvatile zemlje Kvinte, to bi bilo dobro rešenje za normalizaciju odnosa između dveju zemalja.

"Objašnjenje i zahtev premijera Kosova zemljama Kvinte i zemljama Evropske unije da objasne uslove pod kojima bi država Kosovo odmah ukinula stopostotni porez na uvoz uvezene robe poreklom iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine je dobar i dobro obrazložen dokument, s vrlo dobrim zahtevima i politički i sadržajno. Radi se o tome da li će zemlje kojima će se slati pisma razmotriti ovo, i da li će u tom pravcu preduzeti akcije kako to traži Ramuš Haradinaj. Ako se ovi zahtevi prihvate i iz drugih zemalja, kao i iz Srbije, onda se to pitanje rešava na najbolji mogući način, a dve zemlje će normalizovati odnose bez rasprave o statusnim pitanjima, kako premijer objašnjava u pismu upućenom svim premijerima", rekao je Ramuš Tahiri za rtv21.tv

Međutim, analitičar Blerim Burjani je, s druge strane, procenio da su ovi uslovi Haradinaja predizborna kampanja, jer je, prema njegovim rečima, vrlo teško da će vlada nastaviti s radom.

Predviđeni uslovi Haradinaja su upozorenja o promenama u upravljanju i u postojećoj koaliciji. Haradinaj je u tom kontekstu započeo predizbornu kampanju jer postoje mnoge poteškoće u funkcionisanju ove vlade. Uslovi za povlačenje poreza do priznavanja iz Srbije se ocjenjuju kao neispravni u SAD i EU, stranke moraju da se odreknu uslova kako bi omogućili posrednicima da izvrši svoj zadatak i da približe pozicije za trajno i obavezujuće rešenje “, rekao je Burjani za rtv21.tv.

Prema njegovim rečima, međunarodna konferencija koju je predložio Haradinaj predstavlja pretnju za nezavisnu državu Kosovo.

"Ramuševa ideja o međunarodnoj konferenciji o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije je nepovoljna za Kosovo i otvara velike rizike za Kosovo kao nezavisnu državu. Konferencija na međunarodnom nivou mogla bi doneti nepredviđene posledice za najnoviju balkansku državu. Ova ideja je regresivna i protivreči našim međunarodnim partnerima, SAD i većini prijateljskih država EU kojima se Ramuš obraća... Kosovo je završilo dijalog sa Srbijom o statusu, Kosovo je nezavisna država i Kosovo ne bi trebalo nikada da prihvati bilo kakvu ideju za međunarodnu konferenciju Kosovo - Srbija. Samo tehnički dijalog za normalizaciju odnosa na bilateralnim, a više na multilateralnim sastancima", rekao je Burjani.

BONUS VIDEO: Espreso.co.rs na školskoj priredbi koju su priredila slepa i slabovida deca

(Espreso.co.rs/Kosova.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.