TRESU SE GAĆE HARADINAJU I TAČIJU POSLE OVOG AMERIČKOG SAOPŠTENJA: Ovi u Vašingtonu misle ozbiljno!
Komora upozorila Prištinu, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

SLOBODNA TRGOVINA

TRESU SE GAĆE HARADINAJU I TAČIJU POSLE OVOG AMERIČKOG SAOPŠTENJA: Ovi u Vašingtonu misle ozbiljno!

Kosovo treba da "ispuni očekivanja kako bi ubrzalo svoj ekonomski razvoj"

Objavljeno: 26.01.2019. 15:57h
  • 11

Američka privredna komora na Kosovu ocenila je da prepreke regionalnoj trgovini ometaju američke poslovne operacije u regionu i čine Kosovo manje atraktivnim za američke i druge strane investitore.

Komora je upozorila Prištinu na negativne efekte uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i sugeriše da Kosovo treba da "ispuni očekivanja kako bi ubrzalo svoj ekonomski razvoj", preneli su kosovski mediji.

Reakcija ove nevladine organizacije ima za cilj razvoj obostrano korisnih ekonomskih odnosa izmedju SAD i Kosova, a dolazi nakon upozorenja američkog ambasadora u Prištini "da je dijalog i sveobuhvatni sporazum strateški cilj SAD i da ometanje tog interesa ne može proći bez posledica po bilateralne odnose SAD i Kosova", prenosi Kossev.

 


Komora smatra da je slobodna trgovina "važan faktor u potencijalu ekonomskog rasta", dok, "sve prepreke" slobodnom kretanju roba "mogu da ugroze ekonomski rast i promociju investicija", navodi prištinska Koha, pozivajući se na saopštenje Komore.

Zemlje u koje američki investitori teže da ulažu su one koje, kako se navodi u saopštenju, omogućavaju nesmetan pristup većim tržištima i koje konstantno promovišu deregulaciju tržišta i slobodno kretanje robe i kapitala.

"Stoga, Američka privredna komora smatra da Kosovo treba da ispuni očekivanja kako bi ubrzalo svoj ekonomski razvoj, za dobrobit svojih gradjana", navodi se u saopštenju Američke privredne komore na Kosovu.

BONUS VIDEO:

(espreso.rs / beta.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media