RAJSKE PLAŽE I KORALI, OSTRVO JE OKUPIRALA ŠPANIJA I PRODALA GA NEMCIMA! Sve o DRŽAVI PALAU novom SRPSKOM BRATU
Palau povlači priznanje Kosova, Foto: Profimedia

SVE ŠTO NISTE ZNALI

RAJSKE PLAŽE I KORALI, OSTRVO JE OKUPIRALA ŠPANIJA I PRODALA GA NEMCIMA! Sve o DRŽAVI PALAU novom SRPSKOM BRATU

Očekuje se da će u narednom periodu pet država povući priznanje Kosova, a prva od tih zemalja je Palau, čiji je predsednik u poseti Srbiji.

Objavljeno:

Glavna tema trenutno u Srbiji, ali i šire je povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova iz republike Palau. Mnogi od nas nikada nisu čuli za ovu državu sve dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić nije najavio kao novu recku u svom notesu na strani onih koji su povukli priznanje lažne države.

Baš zbog toga Espreso vam predstavlja ovu zemlju...

Palau je najzapadnija država Okeanije, smeštena severozapadno od Nove Gvineje i jugoistočno od Filipina. Obuhvata niz niskih koralnih ostrva (atoli) na jugu i viših ostrva vulkanskog porekla na severu. Duž istočne strane arhipelaga pruža se koralni greben dug više od 100 km.

Ostrva su naseljena već hiljadu godina. Otkrili su ih Portugalci 1543. godine, a do 1899. bili su pod Španijom, kada ih je ona prodala Nemačkoj. Do Prvog svetskog rata bila su mandatno područje Lige naroda, kada su ih Japanci okupirali 1914. i u čijem posedu su ostali do 1944. Od 1947. godine su bili u sastavu Tihookeanske protekcijske teritorije SAD. Unutrašnju samupravu stekala su 1981, a nezavisnost 1994. godine.

Od svih ostrva, naseljeno je samo šest, a uz Palauce (mešavina malajskog i papuanskog stanovništva), najviše ima Filipinaca - 15 %. Prema veroispovesti podjednako su zastupljeni katolici, protestanti i animisti (tradicionalna verovanja). Najviše stanovništva živi na malom koralnom ostrvu Kororu s istoimenim glavnim gradom.

Prema popisu iz 2004. godine u Palau živi 21.000 ljudi, od kojih 69 % u gradu. Prosečna gustina naseljenosti je 42 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Nenaseljena Kamena ostrva su bila deo opština Koror, ali danas službeno nisu deo ni jedne opštine.

Palau je ostrvska zemlja u zaoadnom Pacifiku koja je nezavisnost stekla 1994. a diplomatski donosi sa Srbijom uspstavljeni su u decembru 2018.

Ovakva posebna država, odlučila je da preispita odluku o nezavisnost Kosova i Metohije, a Srbija je odlučila da njenom stanovništvu ukine vize za ulazak u Srbiju. Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Federacije Sveti Kits i Nevis i Republike Palau, objavljeno je u "Službenom glasniku".

U objavljenoj odluci koju je potpisala premijerka Ana Brnabić navodi se da "državljani Federacije Sveti Kits i Nevis i Republike Palau, nosioci svih pasoša, mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.