ZAUSTAVITE PROGON SRBA NA KOSOVU I METOHIJI: Srpsko-američka zajednica uputila Trampu BRUTALNU poruku!
Donald Tramp, Foto: AP

VAPAJ

ZAUSTAVITE PROGON SRBA NA KOSOVU I METOHIJI: Srpsko-američka zajednica uputila Trampu BRUTALNU poruku!

Predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu i članovima Kongresa

Objavljeno:

Srpsko-američka zajednica pokrenula je peticiju u kojoj se obraća američkom predsedniku Donaldu Trampu i Kongresu, tražeći zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U peticiji pod nazivom "Zaustavite progon pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji", Tramp i članovi Kongresa se pozivaju da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo na čelu sa Hašimom Tačijem i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Njihovu peticiju prenosimo vam u celosti:

Predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu i članovima Kongresa,

Mi, članovi srpske američke zajednice i njihovi prijatelji, pišemo da zamolimo predsednika Trampa i Kongres Sjedinjenih Američkih Država da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo, koje predvodi Hašim Tači, i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Režim Hašima Tačija odneo je dve trećine predratnog srpskog stanovništva iz svojih domova u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija. 40.000 Srba u Prištini gotovo je potpuno proterano iz grada u divljačkom albanskom pogromu.

foto: EPA / Đorđe Savić

Stotine Srba je ubijeno i u tom svetlu se nastavlja. Autobusi koji prevoze Srbe kamenovani su dok su išli na grobove svojih najmilijih. Nedavno su naoružane albanske snage upadale u prodavnice sa srpskim proizvodima, gde je konfiskovana srpska roba spaljena javno. Srbiji je nametnuta taksa od 100 odsto, dok je taksa za Albaniju spuštena na nulu. Sve ovo je pokušaj režima Hašima Tačija da iskoreni Srbe i druge nacionalne manjine na Kosovu, uključujući Jevreje i Rome.

Hašim Thači je od strane Veća Evrope identifikovan kao šef albanskog kriminalnog kartela sličnog mafiji koja se bavi trgovinom heroinom, oružjem i ljudskim organima. Prema Karli del Ponte, bivšem tužiocu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Hašim Tači je takođe odgovoran za trgovinu organima 300 Srba i drugih nealbanskih manjina u "zatočeničkim centrima" u Albaniji.

Albanski lideri u Prištini otvoreno izjavljuju svoju odanost susednoj Albaniji i efektivno su uklonili granicu između Srbije i Albanije. Albanski lideri izrazili su nameru da stvore etnički čistu Albaniju. Albanci na Kosovu imaju jednu od najviših stopa učešća ISIS na Balkanu. Brojne terorističke parcele u Evropi i protiv Sjedinjenih Država počinili su Albanci na Kosovu.

foto: Zoran Šaponjić

Preko 150 srpskih pravoslavnih crkava, manastira, kulturnih i verskih objekata je vandalizovano, spaljeno i uništeno. Ovo je suprotno spoljnoj politici Sjedinjenih Država i nedavnim aktima Kongresa koji štite hrišćanske manjine od progona. Nedavno je predsednik Tramp potpisao zakon H.R. 390, "Zakon o pomoći u slučaju genocida u Iraku i Siriji", kojim se odobrava pomoć hrišćanima progonjenim u Iraku i Siriji. Srpski hrišćani na Kosovu treba da imaju pravo na istu zaštitu.

S poštovanjem molimo predsednika Trampa i Kongres Sjedinjenih Država da poduzmu sledeće korake:

· Da odmah povucku podršku za ilegalnu vojsku Hašima Tačija oformljenu uprkos Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

· Da donese rezoluciju kojom se osuđuje progon Srba, Jevreja, Roma i drugih manjina brutalnim režimom Hašima Tačija

· Da ponudi podršku i olakša progonjenim manjinama u regionu

· Da održi sednice Senata o uticaju i troškovima destabilizacije spoljne politike Sjedinjenih Država u Srbiji i srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija

· Pozovite predsednika Trampa da ukloni sve diplomate SAD na Kosovu i zameni ih imenovanima iz administracije predsednika Trampa.

Srpski narod je bio dugogodišnji saveznik Sjedinjenih Država. Srbi su se borili zajedno sa Sjedinjenim Državama u oba svetska rata. Srbija je izgubila 25 odsto stanovništva tokom Prvog svetskog rata. U Drugom svetskom ratu, Srbija se borila kao deo savezničkih snaga, dok su na stotine hiljada Srba okupirali nacisti i ubili u koncentracionim logorima. U isto vreme, Srbi su izvršili najveću spasilačku misiju američkog vazduhoplovca u istoriji, Operaciju Haliard, koja je rezultirala podizanjem vazduhoplovstva 432 američkih i 80 savezničkih vojnika iza neprijateljskih linija.

Ovo nije prvi put da Srbi trpe od strane muslimansko-ekstremističkih okupatora. Osmansko carstvo podvrgnulo je Srbe na Balkanu mučenju, oporezivanju, ropstvu i ubistvima pet vekova. To uključuje i Srbe na Kosovu i Metohiji. Kao što je biskup Nikolaj Velimirović objasnio jednoj crkvi u katedrali Svetog Pavla 28. juna 1916:

"Napravili smo turske sablje tupim od naših kostiju... Ne za deceniju, ni za jedan vek, već za sve te vekove između Rafaela i Šiara... Drugim rečima, dok je Evropa postajala Evropa koju znamo danas, mi smo bili njena ograda. Na Vidovdan, 1389. godine, srpski car Lazar došao je na Kosovo sa svojom hrabrom vojskom, na granici hrišćanske Evrope, i kako bi odbranio hrišćansku kulturu, dao je svoj život. U to vreme bilo više Srba nego Engleza, a danas je deset puta manje Srba nego tada.

Srpski narod se danas suočava sa sličnim progonom.

Srpska pokrajina Kosovo i Metohija je kolevka srpske civilizacije. Ono što je Jerusalim jevrejima, Kosovo i Metohija je za srpski narod. Identitet srpskog naroda je neodvojiv od srpske pokrajine Kosovo i Metohija. Sama reč Kosovo je srpska, a ne albanska.

Evropska unija i NATO su se protivili stvaranju albanske vojske u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.

U Sjedinjenim Američkim Državama ima preko milion Amerikanaca iz Srbije. Američki državljani pažljivo prate ovo pitanje.

Ako Sjedinjene Države nastave sa katastrofalnom i neuspelom politikom bivših administracija, stabilnost Balkana će biti ugrožena, a Evropa će biti izložena riziku od rata. Molim vas, delujte da zaustavite ovu nepravdu pre nego što bude prekasno.

S poštovanjem,

Srpska američka zajednica

Bonus video

PREDSEDNIK VUČIĆ POŽELEO SVE NAJBOLJE MAJCI I PRVOJ ROĐENOJ BEBI U 2019.

(Espreso.co.rs/ Change.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.