KO JE MISTERIOZNI ALBANAC KOJI PREGOVARA S SRBIMA: Gradonačelnik, preletač, ali i AMERIČKI ČOVEK s VELIKOM TAJNOM!
Čovek za specijalne zadatke: Špend Ahmeti, Foto: Printscreen

KO JE ZAISTA Špend ahmeti?

KO JE MISTERIOZNI ALBANAC KOJI PREGOVARA S SRBIMA: Gradonačelnik, preletač, ali i AMERIČKI ČOVEK s VELIKOM TAJNOM!

Ahmeti je radio i za svetsku banku na Kosovu, kao i za Evropsku banku za rekonstrukcije i razvoj na Kosovu

Objavljeno:
Dejan Katalina

Kada je Priština izabrala da se na čelu pregovaračkog tima u Briselu nađe Fatmir Ljimaj, haški optuženik i jedan od najbeskrupoloznijih komandanata OVK, mnogi nisu ni primetili drugu figuru u ovoj priči - Špenda Ahmetija.

Za razliku od Ljimaja, čija biografija je dobro poznata i u Srbiji, Ahmeti nije toliko transparentan, ali je svakako vrlo živopisan lik na trenutnoj političkoj sceni južne srpske pokrajine.

foto: Printscreen

Lider, na papiru, opozicione Socijal-demokratske partije, čiji su predsednici, između ostalih, bili Kaćuša Jašari i još jedan komandat OVK - Agim Čeku, trenutno se nalazi na poziciji gradonačelnika Prištine.

Ahmeti je na ovu poziciju došao tako što je prekinuo petnaestogodišnju dominaciju Demokratske lige Kosova (koje mnogi smatraju "taocem Aljbina Kurtija", lidera pokreta Samoopredeljenje) . Na kontroverznim izborima održanim pre pet godina, Ahmeti je u prvom krugu gubio od lidera DLK Ise Mustafe za 8 hiljada glasova. Međutim, u drugom krugu je došlo do velikog preokreta, nakon kojeg je Ahmeti trijumfovao sa 2.500 glasova više od Mustafe.

Iznervirani Mustafa je svog protivkandidata optužio da je prevarant i da se koristio najrazličitijim nečasnim radnjama kako bi ga pobedio.

Međutim, ovo nije ništa promenilo. Ahmeti je postao gradonačelnik Prištine, a na to mesto došao je sa pozicije predavača na Američkom univerzitetu Kosova.

foto: Printscreen

Svoju pobedu Ahmeti je opisao na sledeći način:

- Bila je to neočekivana pobeda. Moj protivkandidat je bio favorit, neko ko je bio gradonačelnim u dva mandata, dakle - šest godina! Mi smo se borili protiv partije na vlasti i zato smo napravili pokret mladih ljudi... To je naša pobeda, ne moja. Zato i imam daleko veću obavezu prema svima, moram da sprovedem velike promene - ispričao je Ahmeti.

Ahmetija svi doživljavaju kao "američkog čoveka" s obzirom da je diplomirao ekonomiju i poslovni menadžment na Američkom univerzitetu u Bugarskoj. Specijalizirao je primenjenu ekonomiju i poslovnu administraciju 1996-2000, a par godina je proveo na usavršavanju u SAD, što znači da nije bio direktno uključen u ratna zbivanja na Kosovu.

Na političku scenu Kosova stupio je kao lider Partije Novog duha (alb. Partia Fryma e Re), u kojoj je bio i Iljir Deda, koja se 2011. godine spojila sa pokretom Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. Ahmeti je lako našao zajednički jezik sa Kurtijem i ubrzo je postao potpredsednik pokreta.

Jedno vreme je slovio kao najozbiljniji kandidat za premijersku poziciju ispred Samoopredeljenja, ali je kasnije promenio smer i stao na čelo Socijal-demokratske partije, koja je podržala Haradinaja u kreiranju pregovaračkog tima u dijalogu sa Srbijom.

Nekad ljuti protivnici, sada na istom zadatku: Haradinaj i Ahmeti
Nekad ljuti protivnici, sada na istom zadatku: Haradinaj i Ahmetifoto: Printscreen

Kao gradonačelnik Prištine, služi već drugi mandat, a na pitanje u jednom intervjuu kako vidi Prištinu budućnosti, odgovorio je:

- Iz haosa koji smo nekada imali, ja je vidim mnogo sređeniju, sa zlatnim površinama, dobro isplaniranim prostorima - iako ćemo, imajući u vidu ovaj haos sa gradnjom, imati mnoge posledice koje osećamo čak i danas. Zbog ilegalne gradnje ne možemo da kupimo one autobuse duge 18 metara koje je Priština imala osamdesetih godina. Postoje posledice. Ali sam ja dve godine živeo u SAD i tamo građanin mora da se brine o plati, a ne o tome da li će imati vodu da se istušira, da li će imati bazen ili koncertnu halu. To su naši problemi - ispričao je Ahmeti.

Inače, Ahmeti, sada četrdesetogodišnjak, suprug i otac dvoje dece, radio je i za svetsku banku na Kosovu, kao i za Evropsku banku za rekonstrukcije i razvoj, pa je više nego dobro upoznat sa tokovima novca u južnoj srpskoj pokrajini.

foto: Printscreen

Pretpostavlja se da je član pregovaračkog tima postao zbog svoje stručnosti, ali i jakih veza koje ima sa Amerikancima i Evropskom unijom.

Njegova uloga u pregovorima treba da bude vezana za finansijska pitanja, a mnogi u Prištini veruju da je gradonačelnik Prištine pravi čovek za tu temu.

BONUS VIDEO:

ZA 10 SEKUNDI OSTAO BEZ 74.000 DOLARA! Maskirani razbojnik munjevito pljačka vlasnika zlatare! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.