NEMILOSRDNA ALBANSKA MAFIJA OPERIŠE PO BALKANU: Čini je 15 PORODICA, imaju JEDNOG vođu, i sarađuju sa CRNOGORCIMA
NEMILOSRDNA ALBANSKA MAFIJA, Foto: Facebook/Albania mafia

narko-biznis

NEMILOSRDNA ALBANSKA MAFIJA OPERIŠE PO BALKANU: Čini je 15 PORODICA, imaju JEDNOG vođu, i sarađuju sa CRNOGORCIMA

Tamošnji klanovi sarađuju sa klanovima u Crnoj Gori i na Kosovu, a bave se švercom droge i oružja!

Objavljeno: 08.01.2019. 12:08h
  • 39

Zatvorenost klanova u Albaniji, ali i širom Evrope, u direktnoj je vezi i sa jakom političkom zaleđinom koju su nekako uspevali da obezbede gde god su "operisali", što su potvrdili i izveštaji Vikiliksa, a veruje se da narko-biznis u kontroliše 15 albanskih familija.

Godinama se već piše da Skadar drži moćan klan Šakja, klan Aljuši nalazi se na području Kučaja, a na spisku poznatijih imena su i porodica Osmani i Keljmendi, čiji je vođa Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora u Prištini u februru 2018. godine.

Smatra se da ne postoji jedinstvena organizacija albanske mafije na globalnom nivou poput Koza Nostre, već da je reč o albanskim klanovima koji "operišu" na određenim prostorima i međusobno jako dobro sarađuju.

Uvreženo je mišljenje da klan (fis, bratstvo, familija) ima "izvršni komitet" koji se zove "barjak" i koji bira čelnike svih jedinica zaduženih za konkretne poslove ili teritorije. Taj čelnik se zove "krje" (glava na albanskom), a njegov zamenik "krjetar" (kolovođa). On potom bira "prijatelja" (mik) koji deluje kao veza između njega i običnih "vojnika".

Ovakvi klanovi su izuzetno zatvoreni i smatra se da je najteže infiltrirati se u njihove redove. Članovi klana su zaista rođaci (od najuže do šire porodice), a brakovi igraju važnu ulogu u širenju klanova. U medijima često su se pominjali i klanovi kojima rukovode porodice Kula, Abazi, Borici i Brokaj, a za koje se najčećše tvrdi se da pod njihovom komandom nalazi gotovo 20 kosovskih "familija" koja zajedno kontrolišu, ne samo tržište narkoticima već i šverc droge, oružja, cigareta, prostituciju, reketiranje, pranja novca i ucene.

Tamošnji klanovi sarađuju sa klanovima u Crnoj Gori i na Kosovu, a bave se švercom droge i oružja.

Neki analitičari čak tvrde da je sama mafija jača od zvanične Tirane, jer ima veliki uticaj na politiku i pravosuđe, pa čak poseduje i sopstvenu parapoliciju.

Bonus video:

(Espreso.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media