KOSOVO POSTAJE VELIKI PROBLEM ZA MIR! Analitičar iz Londona izneo je jeziva predviđanja o sukobu Albanaca i Srba
Lindzi otvoreno o Kosovu, Foto: Printscreen

otvoreno

KOSOVO POSTAJE VELIKI PROBLEM ZA MIR! Analitičar iz Londona izneo je jeziva predviđanja o sukobu Albanaca i Srba

Srbija je ostvarila stabilan napredak u pristupanju EU i ako želi da se pridruži Uniji do 2025. godine proces će morati da se ubrza

Objavljeno: 10:15h

Kosovo je postalo ozbiljan problem za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Prema rečima Džejms Ker Lindzi, analitičar iz Londonske škole ekonomije, zabrinutiji je nego ranije zbog cele situacije sa Kosovom.

- Sve u svemu, više sam zabrinut za situaciju na Kosovu sada nego što sam bio ranije. Poslednjih nekoliko meseci pokazalo se da Kosovo postaje ozbiljan problem za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Borba oko priznavanja se pojačala. Tenzije između Beograda i Prištine su narasle ne samo zbog uvođenja taksa već se odnos Prištine prema EU pogoršao zbog liberalizacije viznog režima - rekao je Lindzi.

On smatra da će se u međuvremenu, pažnja EU sve više fokusirati negde drugde u mesecima koji dolaze jer se priprema za izbore za Evropski parlament i za formiranje nove komisije, i veoma je teško predvideti kako će se stvari odvijati tokom ove godine, naročito u prvoj polovini.

- Prolazeći od onoga što vidimo javno, nisam optimista po pitanju velikog napretka. Međutim, pitam se da li se možda dešava nešto više iza scene. Kako se pokazalo na sporazumu između Grčke i Makedonije, može doći do iznenađujućih pomaka s pravim političkim vođstvom. Nevolja je u tome što nisam siguran da li bi bilo koji postignuti sporazum dobio šire odobravanje, posebno na Kosovu. O tome kako bi sporazum između Beograda i Prištine mogao da izgleda, pisano je dosta proteklih meseci, a rasprava o razgraničenju bila je puna kontroverzi. Shvatam da su mnogi zabrinuti zbog regionalnih posledica takvog poteza. Međutim, verujem i da je bolje pričekati i videti nego zatvarati ovu opciju u prvoj fazi. Po mom mišljenju, sveobuhvatno konačno rešenje vredi sprovesti čak i ako obe strane moraju da naprave kompromise. Pod tim mislim da je važno naglasiti da bi svaki dogovor morao da bude daleko širi od samo teritorijalnog dogovora. Status verskih objekata na Kosovu moraće u potpunosti da se definiše. Takođe, prava onih Srba i Albanaca koji ostaju na Kosovu i Srbiji moraće biti u potpunosti zaštićena. Takođe, biće važno uvesti korake koji će otvoriti put ka značajnim pozitivnim odnosima između Srbije i Kosova. Uopšteno govoreći, mislim da je za regionalnu stabilnost bolje da se postigne sporazum koji rešava pitanje Kosova jednom zauvek i što je pre moguće, nego nastaviti sa trenutnom situacijom, koja postaje sve neodrživija i stvara tenzije - smatra on.

Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila stabilan napredak u pristupanju EU i ako želi da se pridruži Uniji do 2025. godine, proces će morati da ubrza.

- Treba imati na umu i da će proces ratifikacije trajati oko dve godine. U najboljem slučaju, Srbija treba da završi pregovore do kraja 2022. godine. Ovim tempom ova i naredna godina biće od ključne važnosti da se nastavi sa otvaranjem što je moguće više poglavlja. U međuvremenu, 2019. će biti i godina prevrata za EU, gde se održavaju izbori, što takođe može uticati na proces pristupanja. Takođe, tu je i Kosovo. U ovom trenutku mislim da ovo neće ometati proces otvaranja novih poglavlja. Međutim, kako se Srbija bude približavala kraju pregovora, to će postajati sve važnije. Iako će se proces pristupanja Uniji nastaviti bez rešenja, prilično je sigurno da Srbija neće moći da se pridruži EU ukoliko ne bude konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. U realnosti, mislim da to znači da će Srbija morati da prizna Kosovo. Iako priznanje nije formalni zahtev Evropske unije i budući da pet članica još uvek ne priznaju Kosovo, odluke o pristupanju zavise i od svake pojedinačne države članice EU. Čini se da svi dokazi sugerišu da će Nemačka blokirati bilo kakvo konačno članstvo dok Beograd ne prizna Kosovo. U međuvremenu, ostale članice EU žele da budu sigurne da EU neće uvoziti teritorijalne sporove. Mislim da će mnoge članice želeti da se situacija u potpunosti razreši. Pitanje je samo da li je to bolje uraditi pre ili kasnije. Pre godinu dana rekao bih - kasnije. Međutim, nedavna dešavanja ukazuju na to da status kvo više nije održiv. Problem je u tome što je teško videti kako se može postići pomak u trenutnim okolnostima, tako da će 2019. sasvim sigurno biti izazovna godina - smatra Lindzi.

Bonus video:

Espreso intervju, ministarka pravde Nela Kuburović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.