PRAVDA ZA DAVIDA NEĆE SRUŠITI SRPSKU! DODIK O SLUČAJU DRAGIČEVIĆ: Voleo bih da smenim tužioce, ali ne mogu!
Davor Dragičević i Milorad Dodik, Foto: AP/Beta/Miloš Miškov

Godišnja konferencija

PRAVDA ZA DAVIDA NEĆE SRUŠITI SRPSKU! DODIK O SLUČAJU DRAGIČEVIĆ: Voleo bih da smenim tužioce, ali ne mogu!

On je naveo da su u slučaj "Pravda za Davida" umešani i stranci, posebno Britanci, koji su uložili ogroman novac u opoziciju, medije i pokret "Pravda za Davida" da bi se srušila RS i sprečio navodni "maligni uticaj Rusije na Balkanu"

Objavljeno:

Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, rekao je da protesti, koje organizuje Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića Davida, neće srušti Republiku Srpsku.

Republika Srpska je volja srpskog naroda, rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare, koju mediji u Republici Srpskoj prenose uživo.

- Ne mogu da smenim tužioce, a voleo bih - rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje novinara o tom slučaju.

David Dragićević
David Dragićević foto: EPA/Vladimir Stojković

Inače, grupa "Pravda za Davida" za večeras je prijavila protest u Banjaluci.

Dodik je izjavio da je pokret "Pravda za Davida" politički motivisan, da ima političke aspiracije, ali da se neće dopustiti da ulica modelira političke odnose unutar Republike Srpske.

- Ulica neće modelirati političke odnose u RS. U sklopu slučaja smrti Davida Dragičevića takođe se vodi specijalni rat. Svaki zahtev Davora Dragičevića za rušenje neće proći - rekao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare.

- Pravda, istina je ok. Ja nisam neko koga treba da pitate kako je mladić stradao, ko je to učinio. Na to treba odgovor da da tužilaštvo - rekao je Dodik.

Govoreći da li će biti smenjen ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, što je jedan od zahteva oca ubijenog mladića, Dodik je kazao da su ti zahtevi postojali i ranije, ali da on želi da vidi dokaze o odgovornosti pripadnika MUP u ubistvu Davida Dragičevića.

Milorad Dodik o slučaju ubistva Davida Dragičevića
Milorad Dodik o slučaju ubistva Davida Dragičevića foto: AP / Darko Vojinović

- Mi ćemo pratiti odgovornost ljudi iz policije. Tu odgovornost na kraju krajeva treba da utvrdi tužilac, koji može da kaže da li je policija prekršila ovlašćenja i procedure - kazao je Dodik. Prema njegovim rečima, sve ono što se skupilo oko pokreta "Pravda za Davida" je priča o specijalnom ratu, u koju je uključena i opozicija u RS. On je naveo da su u slučaj "Pravda za Davida" umešani i stranci, posebno Britanci, koji su uložili ogroman novac u opoziciju, medije i pokret "Pravda za Davida" da bi se srušila RS i sprečio navodni "maligni uticaj Rusije na Balkanu".

PITANJE KOSOVA I STANJE U BOSNI SU POVEZANI

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nemoguće odvojiti rešavanje pitanje Kosova od stanja u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić foto: Zorana Jevtić

- Sada imate situaciju u kojoj se briše granica Kosova sa Albanijom, što znači stvaranje velike Albanije. Sviđalo se to nekome ili ne, nemoguće je odvojiti pitanje Kosova od situacije u BiH - kazao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim rečima, RS je zainteresovana za stabilnost Srbije, jer je to važno za status ovog entiteta.

- Republika Srpska nikada neće dati saglasnost da BiH prizna nezavisnost Kosova u situaciji kada se Srbija u dijalogu sa Prištinom bori za očuvanje svog teritorijalng integriteta - istakao je Dodik.

ZASTAVA SRBIJE U SARAJEVU TAMO GDE SU SRPSKI PREDSTAVNICI

Dodik je izjavio i da zastava Republike Srpske treba da bude na svakom mestu u Sarajevu gde su srpski predstavnici u institucijama BiH.

Milorad Dodik ljubi srpsku zastavu
Milorad Dodik ljubi srpsku zastavu foto: Twitter / SNDS

- Ako je zbog srpske zastave ubijen srpski svat (u martu 1992. godine na Baščaršiji), onda je sasvim legitimno da mi tražimo da zastava RS bude u svim institucijama BiH gde su predstavnici RS - kazao je Dodik na godišnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da neće odustati od toga i da će pokrenuti inicijativu za izmenu Zakona o zastavi BiH, jer je postojeća zastava BiH nametnuta od visokog predstavnika. Dodik je rekao da neće odustati od svoje odluke da ga u Sarajevu obezbeđuju pripadnici MUP RS, a ne Direkcije za koordinaciju policijskih tela.

- Ja neću da me obezbeđuje neko u koga nemam poverenje. Ako ne bude tako, ja ne moram da idem u Sarajevo - kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Milorad Dodik
Milorad Dodik foto: Beta

Dodik je naveo da Federacija BiH blokira konstituisanje Saveta ministara BiH, ističući i da neće podržati Akcioni plan za ulazak u NATO (MAP).

Upitan da li će tročlano Predsedništvo putovati sredinom januara u Brisel, kako bi predali dodatne odgovore na pitanja iz Upitnika EU, srpski član Predsedništva je rekao da nema potrebe da ide tamo, jer se, kako je naveo, ne smatra poštarom.

- Ako je baš potrebno da odem, ići ću. Ali oni u Briselu imaju svog miljenika (predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa) Zvizdića, neka on ide tamo - kazao je Dodik.

On je potvrdio da postoji mogućnost da "u nekom formatu" bude prisutan u Beogradu prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

- Radujem se svakom susretu s Putinom - kazao je Dodik.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.