UNUTRAŠNJI HAOS U PRIŠTINI: Tači NE MOŽE da potpiše PODELU KOSOVA! OPASNO SE ZAHUKTAVA SITUACIJA
Mapa Kosova, ilustracija, Foto: Filip Plavčić

LUDILO!

UNUTRAŠNJI HAOS U PRIŠTINI: Tači NE MOŽE da potpiše PODELU KOSOVA! OPASNO SE ZAHUKTAVA SITUACIJA

Ukoliko bi, prema njegovim rečima, oni to ipak učiili, to bi bilo u suprotnosti sa kosovskim ustavom

Objavljeno:

Bivši predsednik kosovskog ustavnog suda, Enver Hasani kaže da prištinski tim za dijalog sa Beogradom, koji čine Hašim Tači, Spend Ahmeti i Fatmir Ljimaj, ne može da potpiše nijedan sporazum, jer nemaju ovlašćenje apsolutne većine parlamenta za tako nešto.

Ukoliko bi, prema njegovim rečima, oni to ipak učiili, to bi bilo u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

Hasani je za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku rekao da ne vidi kada bi dijalog sa Beogradom mogao da bude nastavljen, jer, kako kaže, u velikoj meri zavisi od Srbije, ali pre svega od razvoja događaja na Kosovu, gde klima nije zadovoljavajuća, jer je očigledno da ne postoji dogovor ili približavanje konsenzusu političkih snaga u pogledu forme i sadržaja tog procesa.

Upitan da li očekuje približavanje stavova političkih partija, Hasani kaže da ne očekuje, budući da je glavno pitanje u vezi sa podelom Kosova pogrešno postavljeno.

Stav Srbije da treba da dobije neke ustupke u zamenu za, kako kaže, "kosovsku državnost" izazvao je rezerve kod stanaka koje podržava većinsko stanovništvo Kosova.

To pitanje za koje se očekuje konsenzus je, tvrdi Hasani, izazvalo strah kod glavnih političkih snaga, ali i, kako kaže, i kod običnih građana.

Na konstataciju da Tači nije govorio o podeli Kosova, već o korekciji granice, Hasani kaže da se to može zvati kako god ko želi, ali je suština da, kako kaže, Srbija želi podelu Kosova.

"U međunarodnoj praksi, korekcija granice se podrazumeva kada je reč o pomeranju za do 500 metara unutar ili izvan linije. Ovde se ne govori o 500 metara", kazao je Hasani.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.