SRBI SU NAŠI PRIRODNI PRIJATELJI: Česi izašli na ulice! PROTESTUJEMO DOK NAŠA VLADA NE PRIZNA DA JE KOSOVO SRBIJA!
Česi izašli na ulice!, Foto: Printscreen/facebook

NISU PRODANE DUŠE

SRBI SU NAŠI PRIRODNI PRIJATELJI: Česi izašli na ulice! PROTESTUJEMO DOK NAŠA VLADA NE PRIZNA DA JE KOSOVO SRBIJA!

- Mi Česi i Slovaci nismo takve prodane duše kao Karel Švarcenberg i tadašnja vlada, nismo ovce, rekao je Foldina

Objavljeno:

Na protestu u Pragu udruženja "Prijatelji Srba na Kosovu“ upućen poziv češkoj vladi da povuče priznanje Kosova. Ponuđeno i potpisivanje peticija s tim zahtevom.

„Prijatelji Srba na Kosovu“ redovno organizuju proteste povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova. U peticiji pročitanoj na Vaclavskom trgu pred manjom grupom demonstranata, piše: „Zahtevamo od vlade Češke da povuče, opozove priznanje tzv. republike Kosovo. Priznanje samozvane države kosovskih Albanaca maja 2008. godine je bilo grubo kršenje međunarodnog prava od strane tadašnje češke vlade. Iz međunarodnih sporazuma je jasno da je južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija na čijoj teritoriji su lideri kosovsko-albanske manjine prolasili samozvanu državu i dalje neodvojivi deo Republike Srbije“. Peticiju je inicirao regionalni lider opozicione Češke socijaldemokratske stranke Jaroslav Foldina, koji je srpskog porekla, a kao prvi ju je potpisao Jan Kavan, koji je 1999. godine, u vreme bombardovanja SRJ, bio ministar spoljnih poslova.

U tekstu se zahteva da vlada premijera Andreja Babiša ispravi, kako se navodi, sramno ponašanje vlade premijera Mireka Topolaneka, koja je Kosovo priznala i time „nas je uvrstila među zemlje koje u odnosima uspostavljaju zakone džungle. To je za nas, češke građane, apsolutno neprihvatljivo“, stoji u peticiji.

Dok je prvi potpisnik peticije Jan Kavan za češku redakciju ruskog Sputnjika izjavio da „nije naivan da pomisli da će češka vlada povući priznanje Kosova“, inicijator peticije, Foldina poručio je da će protesta biti sve dok međunarodna zajednica ne prizna da je Kosovo Srbija.

Pored optužbe da je priznanjem Kosova pogaženo međunarodno pravo, Foldina je protiv Kosova kao samostalne države upotrebio i argument na koji su Česi prijemčivi – strah od izbeglica i imigranata. Mada u Češkoj nema izbeglica, strah od njih se paradoksalno izrodio u strah od stranih radnika, među kojima u Češkoj i Slovačkoj ima sve više – Srba.

„Kako je nastala ta zemlja (Kosovo)? Nema privredu, tamo je visoka nezaposlenost. Preko Kosova ovamo dolaze izbeglice“, kazao je Foldina.

Taj češki opozicioni poslanik srpskog porekla poručio je da Češka mora da misli na bezbednost.

"Srbi su prirodni prijatelji našeg naroda. Imamo šta da im vratimo. Mi Česi i Slovaci nismo takve prodane duše kao Karel Švarcenberg i tadašnja vlada, nismo ovce“, rekao je Foldina. Demonstrantima se obratio i češki režiser Vaclav Dvoržak, autor dokumentarnog filma, "Oteto Kosovo“.

Ispred kipa zaštitnika češkog naroda, Svetog Vaclava na konju, organizatori protesta razvili su veliki transparent „Kosovo je Srbija“.

Demonstracije i potpisivanje peticije da Češka povuče priznanje Kosova biće održane u subotu u još nekim češkim gradovima.

Ministarstvo spoljnih poslova je već na prvu najavu Foldine da organizuje peticiju, saopštilo krajem januara da ne vidi razlog da povuče priznanje Kosova.

„U slučaju Kosova za to nema razloga. Takođe, Međunarodni sud je doneo presudu prema kojoj je jednostrana Deklaracija o nezavisnosti Kosova bila u skladu s međunarodnim pravom“, saopštilo je češko Minstarstvo na prvo pominjanje Foldinine peticije.

Ministarstvo je upozorilo da bi Češku takav korak koštao velikog dela međunarodnog kredibiliteta.

Uz to bi se „stvorila pravna nesigurnost, na primer da li važi i da li može da se sprovodi Sporazum između Češke i Republike Kosovo o vraćanju lica s nelegalnim boravkom, što je naš nedvosmisleni interes“, reklo je Ministarstvo češkoj novinskoj agenciji ČTK.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / A1 Info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.