KAKO FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA IDE NA RUKU SRBIJI? Podele unutar NATO naša prilika ZA ŠAH-MAT!
Podeljena mišljenja unutar NATO-a o formiranju vosjke Kosova, Foto: Visar Kryeziu

NIJE SVE TAKO CRNO

KAKO FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA IDE NA RUKU SRBIJI? Podele unutar NATO naša prilika ZA ŠAH-MAT!

Hofbauer je evropskoj i srpskoj javnosti poznat po knjigama "Razaranje Jugoslavije", "Prodor EU na istok" i "Eksperiment Kosovo - povratak kolonijalizma", u kojima kritikuje stavove i postupke Zapada prema narodima bivše Jugoslavije

Objavljeno: 15.12.2018. 12:37h
  • 239

Različiti stavovi unutar NATO-a o formiranju tzv. Vojske Kosova prilika je da se svetu pokaže da ova organizacija ne govori jednim glasom, smatra austrijski istoričar Hanes Hofbauer.

Tzv. kosovske bezbednosne snage (KBS) nastale su pod patronatom Sjedinjenih Država i NATO-a, a sada, kada kosovski Albanci imaju nameru da ih transformišu u tzv. vojsku Kosova, u Severnoatlantskoj alijansi postoji podela zbog tog pitanja, kaže jedan od najznačajnijih austrijskih intelektualaca, istoričar Hanes Hofbauer.

Podela, prema njegovim rečima, postoji i u samoj američkoj administraciji.

- Jedni naginju ratnoj opciji, drugi su naklonjeni miroljubivijem rešenju. To se, na primer, može videti kada generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorava "kosovske vlasti" da ne formiraju vojsku, a sa druge strane, iz Velike Britanije i SAD kažu da formiranje "vojske Kosova" može da se nastavi jer su te dve zemlje navodno oslobodile Kosovo od Srbije i da je prirodno za Kosovo da ima svoju vojsku. To su dve pozicije unutar jedne organizacije i rekao bih da je to dobra prilika da se pokaže javnosti da NATO ne govori jednim glasom - kaže austrijski stručnjak.

 

Hofbauer je evropskoj i srpskoj javnosti poznat po knjigama "Razaranje Jugoslavije", "Prodor EU na istok" i "Eksperiment Kosovo - povratak kolonijalizma", u kojima kritikuje stavove i postupke Zapada prema narodima bivše Jugoslavije.

U knjizi "Eksperiment Kosovo - povratak kolonijalizma", objavljenoj pre deset godina, Hofbauer obrazlaže tezu da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova fatalan udarac po svetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, čime je redefinisano međunarodno pravo.

Bonus video:

(Espreso.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media