ALBANCIMA JE STALO SAMO DO SILE I NAPADA NA SRBIJU: Aleksandar Vučić o stanju u južnoj srpskoj pokrajini!
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

obraćanje predsednika

ALBANCIMA JE STALO SAMO DO SILE I NAPADA NA SRBIJU: Aleksandar Vučić o stanju u južnoj srpskoj pokrajini!

Tokom poslednja 24 časa sa Kosova stižu samo zabrinjavajuće informacije

Objavljeno: 21:33h

Predsednik Srbije obraća se javnosti posle obilaska jedinica vojske Srbije i sastanka sa ministrom odbrane i načelnikom generaštaba.

- Danas je posle mnogo godina pretnji zvanično formirana tzv vojska Kosova. Albanci su pokazali da imi nije stalo do prava do pravde nego samo do sile i do napada na Srbiju.Srbija je uložila stravične napore da sačuva stabilnost i mir u čitavom regionu što nije bilo nimialo lako. MI smo upravo zbog toga prihvatili 2013. Briselski sporazum, u želji da pokažemo razum, i znajući da ćemo se pozivati na taj dokument jer druga strana neće poštovati, rekao je Vučić.

- Prištini ni dan danas ne pada na pamet da formira ZSO. Dok smo mi vodili dijalog u Briselu, a i psole toga, čak 19 zemalja je priznalo Kosovo, a smeta im što je 12 zemalja povuklo priznanje.

- Danas je potpuno jasno da Albanci i njihovi sponzori nisu nikad želeli dijalog. Danas je jasno da iza proglašenja vojske stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka. Od prvog dana smo za takse govorili da je to nerazumna odluka, i za to su Albanci imali podršku, jer da nisu odmah bi bili zaustavljeni, rekao je Vučić.

Kako kaže, neki iz Evropske unije su počeli da izmišljaju neke činjenice i da lažu, dodajući da Albanci ništa od dogovorenog nisu ispunili.

- Mi smo sve svoje obaveze ispunili. Nije bilo dovoljno to što su takse uveli, ćutali su protestima Srba, čak su i ambasadori razni kritikovali to.

- Sve što su smislili suprotni je sa Rezolucijom 1244. Moje pitanje je na osnovu kog akta su Albanci formirali vojsku, rekao je Vučić.

- Ti koji hoće da pregaze Srbiju, a sa kojima moramo da negujemo dobre odnose, oni su tražili neke izgovore, danas ništa ne traže, nego lažu. Pošto smo zaključili da je sve što su uradilu suprotno pravu, a i ugrozili mi i bezbednost, Srbija je uputila zahtev za održavanje hitnne sednice SB UN. Spreman sam da lično učestvujem na njoj, rekao je Vučić.

On se obratio i Srbima na Kosmetu:

- Dragi prijatelji, znam koliko su tečki ovi dani za vas. Spokojan sam i miran er znam da smo sve učinili. Vi ne morate da brinete, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svog naroda i svog dostojanstva ni ponosa. U budućnosti ću još jače da propagiran da ćemo sa svima ostalim u regionu nastojati da održavamo najbolje moguće odnose. Nisam došao u uniformi, nemamo koga da se plašimo, ali se nikoga ne bojimo, rekao je Vučić.

Tokom poslednja 24 časa sa Kosova stižu samo zabrinjavajuće informacije,prvo je tokom jučerašnjeg dana KFOR demonstrirao silu na severu Kosova, potom su u južnoj Mitrovici nepoznata lica pozivala na samoorganizovanje Albanaca i na kraju tokom popodneva Skupština takozvane države Kosovo donela je odluku o formiranju vojske.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.