VLADA SRBIJE OSUDILA: Formiranje vojske Kosova je grubo kršenje međunarodnog prava
Vlada se oglasila povodom formiranja vojske, Foto: Stefan Kojić

SAOPŠTENJE

VLADA SRBIJE OSUDILA: Formiranje vojske Kosova je grubo kršenje međunarodnog prava

Vlada je navela da će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na to

Objavljeno: 15:19h

Vlada Srbije osudila je danas odluku Prištine da transformiše Kosovske snage bezbednosti u vojsku Kosova i ocenila da je ta odluka izazvala veliku zabrinutost i da predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava.

- Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je navela da će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na to da Priština "potpuno ignoriše principe medjunarodnog prava", koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije ništa uradila na sprovodjenju tog dokumenta.

U saopštenju se dodaje da transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova predstavlja drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava i da predstavlja do sada najveću pretnju Prištine regionalnom miru.

- Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Republike Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike. Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve naše aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje - dodaje se u saopštenju Vlade.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.