KORAK NAPRAVLJEN U POGREŠNO VREME! Najoštrija reakcija šefa NATO-a na vest o formiranju Vojske Kosova
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Foto: ap

biće posledica

KORAK NAPRAVLJEN U POGREŠNO VREME! Najoštrija reakcija šefa NATO-a na vest o formiranju Vojske Kosova

On je naglasio da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da namera Kosova da trasnsformiše svoje bezbednosne snage u „vojsku“ dolazi u pogrešno vreme, da je suprotna preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbiljne posledice po evroatlantske integracije Prištine.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su NATO ministri na sastanku razmotrili nameru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u „vojsku“.

„Takav korak dolazi u pogrešno vreme, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije“, poručio je Stoltenberg.

On je naglasio da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom, prenose agencije.

„Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu“, kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je ponovio da ukoliko mandat KBS evoluira NATO će morati da preispita nivo svog angažamna na Kosovu.

Generalni sekretar NATO ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

„Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti“, zaključio je Stoltenberg.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.