MARKO ĐURIĆ O SITUACIJI NA KOSMETU: Pozivamo međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu, Srbi ne žele sukobe!
Marko Đurić, Foto: Beta/Slobodan Miljević

OBRAĆANJE

MARKO ĐURIĆ O SITUACIJI NA KOSMETU: Pozivamo međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu, Srbi ne žele sukobe!

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić obratio se danas javnosti povodom situacije na KiM

Objavljeno: 15:47h

On je rekao da Srbija poziva kompletnu međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu, da poštuju prava i da ih zaustavi sa puta dalje eskalaciji problema.

"Srbi su reagovali mirno na sve provokacije. Mi ne želimo bilo kakav sukob, a potpuno je jasno da Priština upravo to želi da izazove", rekao je Đurić.

Kako je naglasio, Srbi brane svoje pravo na život, na opstanak na sigurnost a ne ugrožavaju bilo koga.

"Danas smo videli nove pretnje predstavnika Prištine, koji su poručivali kako še da gaze, kao da već nisu obrisali patos sa Briselskim sporazumom, već nastavljaju da prete Srbima osvajanjem severa. Srbi i Srbija nastaviće da poštuju Briselski sporazum", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima Priština je pogazila sve sporazume.

"Istog sekunda kada ukinu disktiminatorske mere, Srbi i gradonačelnici biće spremni da se vrate u institucije", dodao je Đurić.

On je poručio Srbima na KiM da prenese poruku predsednika Vučića, da sve što rade rade miro, demokratski, da ne dozvole da ih bilo ko provocira.

"Želimo da sačekamo da međunarodna zajednica, koja je već morala da reaguje, konačno preduzme nešto pre nego što bude kasno", rekao je on i pozvao sve građane Srbije da budu jedinstveni.

Direktor kancelarije za KiM rekao je da Srbija neće napraviti nikakav agresivan potez, jer ne želimo da dajemo nikome bilo kakvog povoda, niti dati doprinos da stvari eskaliraju.

Marko Đurić
Marko Đurić foto: Printscreen/Youtube/Kurir TV

"Srpski policijski organi su došli do toga da Radoičić nije kriv za ubisto Olivera Ivanovića. A oni traže odgovornog za ubistvo na srpskoj strani. I siguran sam da je kada su upali na sever Radoičić ubijen, verujem da bi ga doveka okrivili da je kriv za ubistvo", rekao je Đurić.

Rekao je da poligrafsko tesiranje nije sudski dokaz, ali da je nešto što vam nedvosmisleno govori da li je neko kriv za nešto.

Kako je dodao, namera je bila da se Beograd okrivi, da se kaže Radoičić je ubica i da se srpska strana dodatno oslabi.

Đurić je rekao da su Srbi na KiM pokazali snagu, da se mudro i lukavo borimo za ostvarivanje cilja.

"Srbija je uz vas, do sada je urađeno šta je urađeno, sačekaćemo neki dan da vidimo hoće li biti neke reakcije međunarodnih zajednica", rekao je on.

foto: Beta / Miloš Miškov

Inače, gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova podneli su u utorak ostavke i na taj način izašli iz prištinskog sistema vlasti.

Odluku o tome su saopštili na protestu u centru grada, kada su najavili da će se na istom mestu okupljati danas i narednih dana, sve dok nerazumne mere Prištine ne budu ukinute.

BONUS VIDEO: Izjava predsednika Opštine Bujanovac, Šeip Kamberi

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.