PO ŠAMAR IZ VAŠINGTONA ZA OBE GLAVE ALBANSKOG DVOGLAVOG ORLA: Američko naređenje stiglo u Prištinu!
Hašim Tači i Edi Rama, Foto: EPA

opa

PO ŠAMAR IZ VAŠINGTONA ZA OBE GLAVE ALBANSKOG DVOGLAVOG ORLA: Američko naređenje stiglo u Prištinu!

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u ponedeljak pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom

Objavljeno:

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH, saopštio je Stejt department.

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u ponedeljak pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

"On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH i da sarađuju sa Srbijom da se izbegnu provokacije i da se smanje tenzije", navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar je rekao da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije jedini put za "dalje integracije obe zemlje u zapadnu zajednicu država" i dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obe stane da postignu trajno rešenje.

Pompeo je potvrdio američku podršku "suverenom, nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu", navodi se u saopštenju.

Tači je posle sastanka rekao da je s Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima i da je dobio podršku od državnog sekretara SAD za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, saopštio je kabinet kosovskog predsednika.

"SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji otvara put međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN", rekao je Tači.

On je rekao da je ;podrška SAD ključna za postizanje sporazuma i stvaranja većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

- Zajednički je zaključak da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regionu. Zato jedini način da jednom za svagda zatvorimo pitanja Balkana jeste postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije - rekao je tzv. kosovski predsednik.

Tači se zahvalio američkom državnom sekretaru za "podršku administracije predsednika Donalda Trampa i istorijsku podršku koju je narod Kosova dobio od američkog naroda".

Tači je rekao da se takođe razgovaralo i o novom mandatu kosovskih bezbednosnih snaga, kao multietničkih snaga, o regionalnoj saradnji i evroatlanskoj perspektivi Kosova.

Tokom posete SAD Tači će se susresti sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, kao i s bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom, kao i uticajnim kongresmenima i senatorima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.