SVETSKI I MEDIIJI U REGIONU O HAPŠENJU NA KOSOVU: Porast tenzija, ko želi smirivanje situacije, a ko diže frku?
Ilustrcija, Foto: Fonet

svi bruje u upadu rosu na sever kosova

SVETSKI I MEDIIJI U REGIONU O HAPŠENJU NA KOSOVU: Porast tenzija, ko želi smirivanje situacije, a ko diže frku?

Američka agencija AP prenela je da je u severnom delu Kosovske Mitrovice rano jutros uhapšeni Srbi povezanih sa ubistvom Olivera Ivanovića

Objavljeno:

Pozivajući se na saopštenje kosovske policije, AP navodi da se uhapšeni, kako se navodi, smatraju osumnjičenima u vezi sa ubistvom Ivanovića.

Dodaje se da je uhapšen jedan Srbin zbog opiranja policiji. AP je prenela da je kosovska policija rano jutros uhapsila četvoricu Srba u Kosovskoj Mitrovici, od kojih su trojica povezana sa ubistvom Olivera Ivanovića, jedna je ometala akciju, dok se za petom osobom traga. Agencija navodi, da je policija tom prilikom oduzela dokaze za istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, kao i da je tužilaštvo saopštilo da su na četiri lokacije, na kojima je racija sprovedena, pronadjeni ilegalno oružje i drugi materijali. Navodi se i da su i lideri Srba pozvali su na smirivanje situacije i zatražili od Beograda i medjunarodne zajednice da im pomogne. Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je AP-u da je formiran krizni centar, kao i da je osituaciji razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Goran Rakić
Goran Rakić foto: Printscreen

Agencija citira i saopštenje premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja koji poziva na smirivanje situacije uz obrazloženje da hapšenja nisu povezana sa političkim dešavanjima. "Uveravam gradjane Kosova i ustanove javnog reda da operacije policvije nikada neće biti usmerene protiv ijedne etničke ili političke grupacije", rekao je Haradinaj, prenosi AP. Agencija ocenjuje da su početkom nedelje na Kosovu porasle tenzije jer Kosovo nije uspelo da postane član Interpola zbog lobiranja Srbije, zbog čega su privremene kosovske institucije odlučile da povećaju takse za 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije. Agencija navodi da je na glavnom trgu u severnoj Kosovskoj Mitrovici bilo okupljanja građana. Mediji u regionu preneli su danas agencijske vesti o tenzijama na severu Kosova, koje naseljavaju Srbi, pucnjima i hapšenjima, kao i odvojenim vanrednim sastancima vlade i predsednika Srbje Aleksandara Vučića sa vojnim vrhom i šefovima bezbednosnih službi.

Upad ROSU
Upad ROSU foto: Printscreen

Agencija HINA javila je, pozivajući se na srpske medije, da su napetosti između Prištine i Beograda, podstaknute odlukom kosovskih vlasti da carinske takse na robu iz Srbije i BiH povećaju za 100 posto, u poslednja 24 sata dostigle razmere koje bi uskoro mogle prerasti u nekontrolisane incidente, uprkos, kažu, porukama iz Brisela,. Portal Index je, pozivajući se na srpske medije, preneo da su specijalne jedinice ROSU upale rano jutros na severni deo Kosova, koji nastanjuju Srbi, i da je četvorica njih uhapšeno. I drugi hrvatski mediji prenose da su četvorica Srba uhapšena na severu Kosova, da su se čuli rafali, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao vanredni sastanak sa šefovima bezbednosnih službi i vojske. I mediji u BiH su preneli o tenzijama na Kosovu i Metohiji i vanrednim sastancima predsednika Srbije i vlade.

Portal RT Crne Gore, takođe izvestava o situaciji na Kosovu, nakon što je Priština odlučila da poveća dažbine na robu iz centralne Srbije za 100 posto. Makedonski mediji pored vesti o upadu specjalnih jedinica ROSU na sever Kosova, pišu da će u podne u Kosovskoj Mitrovici biti održan miran protest. Haos u Kosovskoj Mitrovici: kosovski specijalci jutros su uhapsili četvoro Srba, čule su se pucnjave, građani su na nogama, tako je makedonska televizija Sitel prenela najnoviju vest o upadu kosovskih snaga Rosu u severni deo Kosovske Mitrovise. Sitel navodi da su pripadnici jedinice Rosu upali u stanove četvoro uhapšenih, udarali ih puškama i nogama, a nakon toga odveli u nepoznatom smeru. Sitel navodi i da je portparol kosovske policije Daut Hodžaj izjavio da su hapšenja sprovedena u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.