SRAMNA PONUDA ZAPADA VUČIĆU: Kosovo dobija sve, Srbija ništa
Ovakvu ponudu u Beogradu smatraju apsurdnom, jer je uvođenjem takse na proizvode iz centralne Srbije Priština pogazila CEFTA sporazum, Foto: Stefan Kojić

KAKO VAM SE ČINI?

SRAMNA PONUDA ZAPADA VUČIĆU: Kosovo dobija sve, Srbija ništa

Vučić nije ni razmatrao ovaj licemerni aranžman

Objavljeno:

Zapadne sile poslale su diplomatskim kanalima nepristojnu ponudu predsedniku Aleksandru Vučiću, piše današnja štampa.

Po toj ponudi Vučić bi trebalo da pristane na nastavak dijaloga u Briselu čak i ako Priština ne povuče odluku o povećanju carina za robu iz centralne Srbije, a za uzvrat bi našoj zemlji u decembru bila otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristup EU, ali je on to odbio, pišu "Novosti". Prema saznanjima lista, Vučić nije ni razmatrao ovaj licemerni aranžman, niti će ga prihvatiti. Ovakvu ponudu u Beogradu smatraju apsurdnom, jer je uvođenjem takse na proizvode iz centralne Srbije Priština pogazila CEFTA sporazum u koji su ugrađeni neki od temeljnih principa EU, a koje sada gazi upravo Brisel, pišu "Novosti". List navodi da najnovija "šargarepa" ne treba da čudi, jer za ostvarivanje cilja aktuelne evropske administracije - da se do rešenja za kosovsko pitanje dođe do isteka njihovog mandata - ostaje sve manje vremena.

Kako podsećaju, i sama visoka predstavnica u dijalogu Federika Mogerini je rekla da bi volela da se dijalog završi do maja 2019. godine kada će se odrzati izbori za Evropski parlament.

Najavljeno je i da će se kada se formira tzv. vojska Kosova jedan njen garnizon rasporediti ka severu, što je suprotno dogovoru Beograda i NATO. Odgovor predsednika Vučića na to je bio da će se dijalog nastaviti kada Priština povuče protivpravne odluke, zbog čega je i stigla ponuda iz Brisela kao pokušaj da se ovakav srpski stav smekša, navodi list.

Srbija je inače odavno spremna da otvori tri nova pogljavlja u pristupnim pregovorima sa EU, ali iz političkih razloga pojedine članice Unije to stopiraju. Na čekanju su poglavlja 9 - finansijske usluge, 17 - ekonomske i monetarne odredbe i 18 - statistika. U međuvremenu pripremljena su i poglavlja 2 - slobodno kretanje radnika, 4 - slobodno kretanje kapitala, 14 - transportna politika i 21 transevropske mreže.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.