HARADINAJ PROVOCIRA PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučić lobira među Albancima za podelu Kosova
Haradinaj smatra da vučić mami političare u Prištini da razmisle o podeli, Foto: Fonet, Reuter

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

HARADINAJ PROVOCIRA PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučić lobira među Albancima za podelu Kosova

Haradinaj je ubeđen da predsednik Srbije želi podelu Kosova

Objavljeno: 14:15h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mami političare u Prištini da razmisle o davanju severnog dela Kosova Srbiji, koje je uglavnom nastanjeno Srbima, u zamenu za priznanje nezavisnosti, prenosi Gazeta Expres.

U intervjuu za T7 televiziju Haradinaj je u ponedeljak izhavio da je plan Srbije da preuzme kontrolu nad severnim delom zemlje koji je bogat sa mineralnim resursima.

On je ubeđen da Srbija želi podelu kosova, dodajući da je predsednik Srbije Vučić iza scenarija "razmene teritorija" koji je nedavno promovisao i predsednik Kosova Hašim Tači.

- Pouzdano znam da je ovo Vučićeva ideja, i da bi se to sprovelo u delo Srbija traži saveznike na Kosovu - kaže Haradinaj. On tvrdi da je i on dobio ponudu od Srbije da razmisli o ovoj ideji.

- Bilo je inicijativa direktno iz Beograda da se ovo pitanje reši - kaže Haradinaj.

- Oni žele deo severnog Kosova - Haradinaj je rekao, ističući da je istu ponudu dao i predsednik Hašim Tači koji je "verovatno pristao na uslove Srbije".

On je čak otišao i dalje rekavši da je Srbija konstatno pokušavala "prodati" ideju svakom političaru na Kosovu ko je bio na bilo kojoj poziciji da odlučuje o nečemu.

Haradinaj je pozvao predsednika Kosova da odustane od promovisanja ideje o razmeni delova teritorije na severu zemlje za delovie "Preševske doline", koje ima albansko većinsko stanovništvo.

Haradinaj veruje da je Tačijeva retorika protiv srpskih teritorijalnih pretenzija na Kosovu tražeći ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom.

Na pitanje kakav je plan "korekcija granica" i koje su teritorijalne pretenzije Srbije na Kosovu, Haradinaj je rekao da prema tom planu Srbija neće preuzeti kontrolu nad veštačkim jezerom Gazivode, koje je ključno za snabdevanje vodom u nekim kosovskim opštinama, uključujuči glavni grad Prištinu.

Tokom posete Kosovu u septembru, srpski predsednik Vučić je simbolično izabrao branu na ovom jezeru da se odatle obrati novinarima, izazivajući različite reakcije na Kosovu.

Takođe je rekao da će rudnik Trepča, koje je deo nekada metalurgijskog giganta na Kosovu, ostati pod nadležnošću Kosova, naglašavajući da je većina neiskoriščenih minerala u severnom delu zemlje koji je nadležnošću Srbije.

Kompleks Trepča je rudnik olova, cinka i srebra je nekada zapošljavao 20,000 ljudi i predstavljao je većinu mineralnih bogatstava bivše Jugoslavije.

Haradinaj je izjavio i kako je Kosovo deo interesne sfere SAD i EU i da je u sukobu sa ruskom interesnom sferom.

On je rekao, da je sukob dve interesne sfere u blizini kosovske granice i da je interes Rusije blokada procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana.

Haradinaj je kazao da se susreti između predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Rusije Vladimira Putina na manifestacijama može dogoditi, ali da ne zna cilj takvog sastanka.

foto: Facebook/Hašim Tači

On je podvukao da je ranije, pre proglašavanja nezavisnosti Kosova bilo sugestija SAD da se predstavnici Kosova sretnu sa ruskim zvaničnicima.

- Ako je susret (Tačija i Putina) održan na sugestiju naših saveznika onda to ima logike - kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je upozorio predsednika Tačija da ne dovodi u opasnost da bude razrešen dužnosti, ako u dijalogu sa Srbijom razgovara o razmeni teritorija.

Njegova stranka, Alijansa za budućnost Kosova bi glasala za opoziv Tačija ako bi on potpisao sporazum sa Srbijom koji dovodi u pitanje teritoriju Kosova.

On je kazao da nije razgovarao sa predsednikom Tačijem posle njegovog susreta sa Putinom, ali je poručio da podela Kosova ne dolazi u obzir.

- Sporazum, ako je predviđena podela Kosova, je neprimenljiv. U trenutku kada neko stavi potpis na dokument koji spominje podelu Kosova dogodiće se to što se dogodilo sa drugim predsednicima (koji su smenjeni). Podela Kosova je protivustavna - rekao je Haradinaj.

Bonus video:

Aleksandar Šapić, Espreso intervju nedelje

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.