JOŠ JEDNA PROVOKACIJA PRIŠTINSKIH VLASTI: Želimo ujedinjenje sa Kosovom, a ne razmenu teritorija!
Šćiprim Arifi, Foto: Printscreen/Youtube

gradonačelnik se oglasio

JOŠ JEDNA PROVOKACIJA PRIŠTINSKIH VLASTI: Želimo ujedinjenje sa Kosovom, a ne razmenu teritorija!

Arifi je u intervjuu za prištinsku agenciju "Kosova pres" rekao da građani ovih opšina žele ujedinjenje sa Kosovom, što je, kako je rekao, prihvatljivo i za predsednika Kosova

Objavljeno:

Kod velikog broja Albanaca dugo postoji ideja o priključivanju Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, ali je u ta tema aktuelizovana od trenutka kada je predsednik Kosova Hašim Tači izneo predlog o korekciji granica u dijalogu sa Srbijom, izjavio je gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi.

Arifi je u intervjuu za prištinsku agenciju "Kosova pres" rekao da građani ovih opšina žele ujedinjenje sa Kosovom, što je, kako je rekao, prihvatljivo i za predsednika Kosova.

- Mislimo da ne smemo da izgubimo ovaj trenutak, jer ne znamo kada ćemo ga opet imati. Mi smo još jednom preneli Tačiju da to prihvatamo. Ja sam protiv teze gde se kaže da je Tači počeo da koristi Albanace iz Preševske doline zbog politike. Čuo sam negde u emisijama da Tači pokušava da zapali Albance iz Preševske doline kao političku kartu u Briselu, a ja želim više političkog jedinstva po ovom pitanju - rekao je Arifi u intervjuu koji je preneo RTK2.

Prema njegovim rečima, zahtev za ujedinjenjem ne bi trebalo da ide na bilo čiji lični konto i dodaje da postoje tri uslova da se "dolina" priključi Kosovu.

- Jasno je da mi ne zahtevamo teritorijalnu razmenu, ne kažemo uzmite sever Kosova i pripojite ga Srbiji, a nas uvedite u Kosovo. Iz te perspektive, to je korekcija granica, iz naše perspektive to je pripajanje. Za nas je bitno da se ne razmenjuje teritorija, kao ni da se deli Preševska dolina, da se ne deli deonica autoputa ili železnice, to je bitno za nas, imamo naše uslove i podršku međunarodne zajednice. Mi ne želimo da se priključimo na štetu Kosova i da stvorimo neželjene efekte u smislu političke nestabilnosti u regionu - kaže Arifi.

Arifi je kazao da se, ni u kom slučaju, niko ne sme da igra sa Preševskom dolinom i da to poručuje Srbiji, međunarodnim partnerima, premijeru Albanije Ediju Rami i Hašimu Tačiju, jer Albanci iz tog dela Srbije imaju svoje interese.

Dodao je da ukoliko dođe do pripajanja Preševske doline Kosovu da će to zahtevati dosta vremena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTK2)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.