OVO JE ALARM ZA HITNU REAKCIJU! Ljajić zbog odluke Prištine da uveća porez Srbiji pozvao EVROPSKU KOMISIJU!
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, Foto: Zorana Jevtić

U NEVERICI

OVO JE ALARM ZA HITNU REAKCIJU! Ljajić zbog odluke Prištine da uveća porez Srbiji pozvao EVROPSKU KOMISIJU!

Ministar navodi da je ovo "alarm za hitnu reakciju", pre svega Evropske unije, koja je, podseća, svojevremeno bila pokrovitelj CEFTA sporazuma

Objavljeno:

Povodom vesti da su privremene institucije u Prištini odlučile da za 10 odsto povećaju porez na svu robu iz Srbije i BiH, kako navodi današnja Koha, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da, ako je ta vest tačna, apsolutno mora da reaguje Evropska komisija.

- Ako je ova vest tačna, to praktično znači da CEFTA sporazum više ne funkcioniše, jer pored svih vancarinskih barijera koje je do sada Kosovo uvodilo prema drugim ekonomijama i zemljama Zapadnog Balkana, ovaj drastičan korak znači da su se privremene kosovske institucije odlučile za klasični protekcionizam i za ne samo vancarinske, već i klasične barijere koje sprečavaju slobodan protok roba - rekao je Ljajić.

Ministar navodi da je ovo "alarm za hitnu reakciju", pre svega Evropske unije, koja je, podseća, svojevremeno bila pokrovitelj CEFTA sporazuma.

- U okviru CEFTA je teško očekivati da bilo koja institucija može da reaguje, jer je mehanizam za rešavanje sporova jako spor - ukazao je Ljajić.

Navodi da na tu odluku Prištine apsolutno mora da reaguje Evropska komisija i ističe da je uzaludno govoriti o slobodnoj trgovini, ukidanju barijera i zajedničkom ekonomskom prostoru, ako se unilateralno uvode barijere prema drugim partnerima Zapadnog Balkana.

Privremene institucije u Prištini, kako piše Koha, na taj potez su se odlučile kao odgovor na, kažu, kampanju koja se vodi protiv Kosova.

Navodi se da je tu meru predložio ministar trgovine, Endrit Šalja, koji je rekao da je to "međunarodna praksa".

Takođe, meru je podržao zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je rekao da je to "odgovor na divlju kampanju Srbije" protiv Kosova.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.