DAČIĆ O KOSOVU: O ideji razgraničenja nikada nije raspravljano zbog sukoba Tačija i Haradinaja
Dačić je rekao da je razgraničenje samo ideja, Foto: preentscreen

dijalog beograda i prištine

DAČIĆ O KOSOVU: O ideji razgraničenja nikada nije raspravljano zbog sukoba Tačija i Haradinaja

Dačić je rekao da se o predloženom razgraničenju "dosta digla prašina"

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se o ideji razgraničenja na Kosovu i Metohiji nikada nije raspravljalo zbog sukoba kosovskog predsednika i premijera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. On je taj sukob ocenio kao "pozorište u kući" koje traje od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine.

Dačić je za televiziju Prva rekao da se "dosta digla prašina" o predloženom razgraničenju.

- To je samo jedna ideja. O njoj se nikada nisu ni vodili razgovori, pre svega jer postoji pozorište u kući u Prištini vezano za to da jedan prihvata, a drugi kao ne prihvata, i to je tako već pet godina, koliko je prošlo od Briselskog sporazuma i onda se uvek kaže da je u pitanju složena politička situacija - izjavio je Dačić.

Dačić je ocenio da je "Nemačka usamljena" u svom stavu da nema rasprave o statusu Kosova, jer je na međunarodnoj sceni došlo do promene, pa tako

- SAD, EU, Francuska i Rusija i druge značajne države Evrope podržavaju ideju da se dijalogom dodje do trajnog rešenja na principima prihvatljvim za Beograd i Prištinu - rekao je Dačić.

- Oni već 10 godina pričaju da nešto moramo. Mi ništa ne moramo, na nama je da donesemo odluku, a pre svega ta odluka mora da se temelji na našim državnim i nacionalnim interesima - kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, to što je Srbija opredeljena za evropske integracije, ne znači da zbog njih treba da "narušimo državni i nacionalni interes".

- Nadamo se da će dijalog dovesti do pozitivnog rezultata, ali ako ne dovede do njega Srbija svakako neće priznati jednostrane akte Prištine i to svima treba da bude jasno - kazao je Dačić.

On je kazao da ne zna šta će predsednik Kosova Hašim Tači obeležavati 11. novembra u Parizu, jer, kako je rekao, "to je za njega dan žalosti, jer su oni izgubili u Prvom svetskom ratu".

- Još nisam video da na proslavu Dana pobede zovu zemlje koje su izgubile. Nisam video da su predsednici Nemačke i Italije na paradi na Crvenom trgu 9. maja - kazao je Dačić i dodao da "zemlje na zapadu ne vode dovoljno računa o tome, a trebalo bi, jer smo se zajedno sa Francuzima borili protiv Albanaca koji su bili na strani Turske, Nemačke".

Dačić je objasnio da to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači biti na istom dogadjaju ne znači da će razgovarati.

- Ne verujem da će se tada razgovarati o pitanju Kosova. Ako bude pozvan i Tači, kao što se zna predsednik Vučić je pozvan, verovatno će biti na istom dogadjaju - pojasnio je Dačić.

On je potvrdio da će predsednik Francuske Emanuel Makron posetiti Srbiju u prvoj sedmici decembra.

Bonus video:

Ministar Đorđević za Espreso otkrio kako se snalazi na društevnim mrežama, ali i sve o vatrenom navijanju za Crvenu Zvezdu!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.