KOSOVSKI TERORISTI SPREMALI NAPAD NA SRBE: Evo kako su islamisti iz ISIS planirali UDAR na GRAČANICU i MITROVICU!
Teroristička grupa sa Kosova, Foto: AP

otkriveno

KOSOVSKI TERORISTI SPREMALI NAPAD NA SRBE: Evo kako su islamisti iz ISIS planirali UDAR na GRAČANICU i MITROVICU!

Cilj terorista je bio da se atakom na mesta na kojima se okupljaju mladi, osim velikog broja žrtava, u građane uvuku strah i panika, dok bi se napadom na svetinju uneo nemir među vernike i sveštenstvo

Objavljeno: 21:24h

Teroristička grupa Albanaca sa Kosova pod komandom ISIS dogovarala je napad na Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu 2017. godine preko aplikacije „snepčet” i neregistrovanih telefona, a obezbeđeni su i eksploziv, 80 puta jači od TNT, i „hemičar“ koji je trebalo da ga spremi za detonaciju.

Tragom šokantne optužnice kosovskog tužilaštva - u kojoj se navodi da je šestočlana grupa terorista planirala napade na izraelske fudbalere u albanskom Elbasanu i na srpske lokalitete na Kosovu - “Blic” je došao do informacija koje pokazuju da je grupa bila na radaru srpskih bezbednosnih službi, kao i koliki je bio opseg njihovog delovanja i način spremanja terorističkih akcija. Ova grupa uhapšena je novembra 2016. godine, a njeni članovi bili su: Bujar Behrami, Rešim Kastrati, Gramos Šabani, Albert Ademaj, Leotrim Musliju i Edona Haliti.

STRAH I PANIKA

Kako saznajemo, osim srpskih službi, i strane službe bezbednosti - pre svega nemačka - bile su upoznate sa planovima kosovskih džihadista da napadnu popularne ugostiteljske objekte u Gračanici i Crkvu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Cilj terorista je bio da se atakom na mesta na kojima se okupljaju mladi, osim velikog broja žrtava, u građane uvuku strah i panika, dok bi se napadom na svetinju uneo nemir među vernike i sveštenstvo.

- Terorističke ćelije su duže vreme prisutne na Balkanu, a osim regrutovanja boraca i širenja ideja Islamske države, teroristi su imali operativna i logistička uporišta na Kosovu i u Albaniji - kaže izvor “Blica”.

„SNEPČET” I HEMIČAR

U napadima na srpske mete teroristička grupa je, prema podacima naših bezbednosnih službi, trebalo da koristi eksploziv velike razorne moći, 80 puta jači nego TNT koji je ranije korišćen u akcijama u Briselu. Taj eksploziv izrađuje se u kućnoj radinosti uz pomoć sastojaka koji su dostupni u slobodnoj prodaji u apotekama. Ovaj eksploziv grupa je trebalo da koristi za napade na KiM, u Makedoniji i Albaniji.

- Grupa je u komunikaciji koristila neregistrovane telefone sa pripejd karticama, kao i aplikaciju „snepčet” za razmenu poruka koje se nakon čitanja same brišu - nastavlja izvor “Blica”. Još jedan osujećen napad trebalo je da predvodi “hemičar” Kenan Pljakaj, džihadista sa KiM, koji je obezbedio eksploziv za napad na izraelske navijače. On je bio zadužen i za pripremu otrovne supstance kojom je trebalo da bude zatrovan rezervoar vode u gračaničkom jezeru Badovac 2015. godine. Za pokušaj tog napada, jula 2016. godine, osuđeni su Besnik i Enis Ljatifi.

DRONOVI

Prema istim izvorima, mozak u organizaciji napada bio je Bujar Behrami, a terorističke akcije planirane su ga na Božić 2017. godine u Kosovskoj Mitrovici i Skoplju. Mete je trebalo da budu pravoslavni hramovi u vreme liturgije. Plan je bio da se napadi izvrše eksplozivom koji bi na mesto napada bio dopremljen dronovima. Pre hapšenja pomenute grupe, službe bezbednosti pratile su povezivanje džihadista sa Kosova i iz Albanije, a kao ključni akteri identifikovani su pojedini bivši pripadnici albanske vojske i njihovih službi bezbednosti.

- Posebno interesantna je bila veza džihadista na relaciji Tirana - Štimlje - Saudijska Arabija, kao i određene poslovne aktivnosti koje su se realizovale na toj relaciji, a koje su bile u direktnoj vezi sa finansiranjem terorista - otkriva naš sagovornik.

Eksploziv iz albanske vojske

Inače, članovi uhapšene i optužene grupe eksploziv su nabavljali u Albaniji preko ljudi angažovanih u njihovoj vojsci i policiji. Ovo je posebno predstavljalo alarm i za srpske i za međunarodne obaveštajne i bezbednosne službe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.