DONALD TRAMP ŽELI DA REŠI PITANJE KOSOVA! Američki senator otkrio pravi stav BELE KUĆE
Foto: EPA

poruka za sve srbe

DONALD TRAMP ŽELI DA REŠI PITANJE KOSOVA! Američki senator otkrio pravi stav BELE KUĆE

Istakao je da to neće biti ni lako, ni brzo

Objavljeno: 11:10h

Američki predsednik Donald Tramp zainteresovan je da se reši pitanje Kosova, kaže republikanski senator i predsedavajući senatskog Pododbora za Evropu Ron Džonson.

Želimo da uradimo sve što možemo da ohrabrimo i omogućimo predsedniku Vučiću i zvaničnicima sa Kosova da reše dugogodišnji spor i postignu dogovor koji će omogućiti stabilnost na Balkanu - navodi Džonson.

On je za Glas Amerike, komentarišući konstataciju da je očigledan preokret u američkoj politici prema Srbiji i Kosovu i odgovarajući na pitanje da li je predsednik Tramp i lično zainteresovan da se ovo pitanje reši, odgovorio potvrdno.

- Jeste. Ova administracija je zainteresovana za to. Tri puta sam putovao na Balkan, jer me je na to ohrabrio pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel. Ljudi u Srbiji i na Kosovu treba da budu sigurni da su ova adminsitracija, Senat, Kongres zainteresovani da pomognu da se dođe do rešenja. Znate, predsednik Tramp ima malo drugačiji pristup u rešavanju nekih pitanja, razmišlja van utvrđenih okvira. Ali, uviđamo koliko je važan Balkan i koliko je važno da se stabilizuje - kaže Džonson.

On je ponovio da SAD ne postavljaju crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i da ohrabruju lidere na dogovor, ali je istakao da to neće biti ni lako, ni brzo.

- Želimo da uradimo sve što možemo da ohrabrimo i omogućimo predsedniku Vučiću i zvaničnicima sa Kosova da reše dugogodišnji spor i postignu dogovor koji će omogućiti stabilnost na Balkanu - navodi Džonson.

Džonson smatra da je važno je da se Balkan stabilizuje
Džonson smatra da je važno je da se Balkan stabilizuje foto: Beta/Miloš Miškov

Na pitanje kako je moguće doći do rešenja ako tenzije tako često rastu, Džonson odgovara:

- Nadajmo se da ove incidente možemo da svedemo na minimum, da dvojica lidera nastave dijalog i potragu za rešenjem. Amerika je tu da ih podrži i da im da prostor. Dogovor moraju postići dve vlade i niko im ništa ne može nametati".

Amerika, ponavlja Džonson ono što je rekao nedavno u Beogradu, nema crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, otvorena je za „teritorijalne korekcije" i ne ograničava dogovor vremenski. Ovakav stav SAD zastupaju proteklih nekoliko meseci, ne i od početka Trampovog mandata.

Komentarišući situaciju koja je politicki nestabilna i u Makedoniji, u kojoj je zapad podržao rezultate referenduma na kojem nije glasao dovoljan broj birača, senator Džonson kaže da je sada ključ u dvojici premijera - Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, a da će SAD nastaviti da podržavaju sprovođenje nepopularnog sporazuma.

To bi, kako on kaže, učinile i u slučaju da Vučić i Tači postignu dogovor nepopularan u obe zemlje.

Govoreći o tome da li Zapadu smetaju česte posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, Džonson kaže da česti susreti Vučića i Putina ne brinu Ameriku.

Džonson ističe da razume Vučićevu potrebu da održava dobre odnose sa Rusijom iako, kaže, Rusija za razliku od Zapada Srbiji ne nudi ekonomski prosperitet.

- Nemam problem s tim što Vučić želi da održava dobre odnose sa Rusijom i da nastavi dijalog sa Vladimirom Putinom. Ali mislim da je jasno rekao u kom smeru će ići srpska ekonomija i srpsko društvo - ka Zapadu - kaže on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.