ANTIĆ O PROBLEMU KOJI BI IZBIO ZA SRBE BEZ GAZIVODA: Jezero je napravila Srbija i ono je pod srpskom jurisdikcijom!
Foto: Fonet

nije svejedno

ANTIĆ O PROBLEMU KOJI BI IZBIO ZA SRBE BEZ GAZIVODA: Jezero je napravila Srbija i ono je pod srpskom jurisdikcijom!

On je za RTS rekao da su Gazivode strateški važne za ceo KiM i da je ta teritorija bez Gazivoda "u velikom problemu", i da se zato dešavaju "ilegalni i nasilni činovi"

Objavljeno: 30.09.2018. 13:52h

Veštačko jezero koje je izgradila Srbija, nalazi se delom na teritoriji centralne Srbije, a delom na teritoriji opština sa severa KiM.

 

- To veštačko jezero je kapaciteta između 400 i 450 miliona metara kubnih vode, s branom i hidroelektranom snage 35 megavata koja proizvodi trećinu struje za snabdevanje severa Kosova - otkrio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

 

Gazivode, veštačko jezero koje je izgradila Srbija, nalazi se delom na teritoriji centralne Srbije, a delom na teritoriji opština sa severa KiM, što znači da su Gazivode u potpunosti pod našom jurisdikcijom, izjavio je danas srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 

 

On je za RTS rekao da su Gazivode strateški važne za ceo KiM i da je ta teritorija bez Gazivoda "u velikom problemu", i da se zato dešavaju "ilegalni i nasilni činovi" poput jučerašnjeg upada specijalne jedinice kosovske policije ROSU na Gazivode.

 

- Gazivode su strateški važno pitanje i za nas i za njih, a s obzirom da oni nemaju tu spremnost da sednemo i razgovaramo o suštinskim rešenjima, zato pokušavaju agresivnim činovima da izazovu neke reakcije - rekao je Antić za RTS.

 

 

Gazivode
Gazivode foto: Wikipedia/Bobik

 

On je dodao da do takvih reakcija sa strane Srbije nije došlo zahvaljujući odgovornoj državničkoj politici predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

 

- Nismo dozvolili da se to desi i nismo ušli u takve scenarije koji su oni juče hteli da isprovociraju - podvukao je Antić.

 

 

 

 

Govoreći o značaju Gazivoda, Antić je objasnio da je to veštačko jezero kapaciteta između 400 i 450 miliona metara kubnih vode, s branom i hidroelektranom snage 35 megavata koja proizvodi trećinu struje za snabdevanje severa Kosova.

 

- Međutim, druga funkcija te akumulacije snabdevanja vodom je od izuzetnog značaja ne samo za sever KiM nego i suštinski od nje zavisi i Priština i čitav drugi deo segmenata koji u ovom trenutku kontrolišu Albanci - objasnio je Antić.

 

 

BONUS VIDEO: Espreso u Solunu - Obeležavanje stogodišnjice od proboja Solunskog fronta 

 

 

(Espreso.rs)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media